Eiwitten

Eiwitten2019-03-12T11:42:31+00:00

Eiwitten

Eiwit of proteïne is een van de drie macronutriënten, samen met vet en koolhydraten.

Functie

Eiwit levert je lichaam calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen.

Bron

Er zijn aminozuren die het menselijk lichaam zelf kan aanmaken. Daarnaast zijn er essentiële aminozuren die we als mens uit onze voeding moeten halen. Lang werd gedacht dat vlees en andere dierlijke producten de enige (goede) bron waren van eiwitten. Dit blijkt echter niet waar te zijn.

Eiwit vind je in plantaardige voeding zoals peulvruchten, volkorengranen, zaden, noten, tofu, tempé, sojayoghurt en sojamelk. Bijna alle voedingsmiddelen bevatten in meer of mindere mate eiwitten. Als veganist zijn eiwitten niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken als je voldoende en gevarieerd eet, met enkele porties van de genoemde eiwitbronnen. De meeste mensen met een westers dieet krijgen juist veel te veel eiwitten binnen.

Op onze Vegan Wiki vind je een handig overzicht met eiwitrijke voeding en meer informatie over plantaardige eiwitten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Voor een goede hoeveelheid eiwitten kan je je lichaamsgewicht x 0,8 doen en vervolgens x 1,3 als je plantaardig eet. Stel je weegt 70 kilo. Dan vermenigvuldig je 70 met 0,8 en vervolgens met 1,3: 70 x 0,8 x 1,3 = 72,8 gram eiwit per dag. Als je bijvoorbeeld aan krachtsport doet, vervang 1,3 dan voor 1,4 – 1,8. Dit komt overeen met het advies van diëtiste Lisa Steltenpool in haar boek De vegarevolutie.