Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die een lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De NVV adviseert iedereen die plantaardig eet om een vitamine B12 te supplementeren.

Functie

Vooral voor de hersenen en het zenuwstelsel is vitamine B12 onmisbaar. Het geheugen en het ruimtelijk inzicht zijn minder goed bij mensen die te weinig vitamine B12 gebruiken. Daarnaast is vitamine B12 van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA. Een tekort aan vitamine B12 kan zich uiten zich in bloedarmoede, verwardheid en afwijkingen aan het zenuwstelsel en de slijmvliezen.

Bron

Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten. Dieren halen vitamine B12 uit bacteriën en krijgen dit ook wel toegediend als supplement in de vee-industrie. Omdat vitamine B12 een bacteriële vitamine is, zijn supplementen meestal vrij zijn van dierlijke ingrediënten. Er is weinig verschil tussen supplementen. Op onze Vegan Wiki is een overzicht te vinden van B12 supplementen die geschikt zijn voor veganisten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12 voor volwassenen is 2,8 mcg. Voor peuters is dat 0,7 mcg. De opname van vitamine B12 is beperkt en het is dus niet mogelijk om teveel vitamine B12 te nemen. Vitamine B12 wordt bovendien opgeslagen in de lever, waar een voorraad wordt aangelegd. Het is belangrijk om deze voorraad goed op peil te houden met een supplement.

Aanbevolen dosering

Voor een kind tot 1 jaar is één keer per week een supplement van 250 mcg voldoende. Voor kinderen tussen 1 en 13 jaar wordt 400 tot 750 µg aangeraden. Voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar geldt: dagelijks 250 mcg óf 1 tot 2 keer per week 1000 mcg. Daarnaast is het prima om met vitamine B12 verrijkte producten zoals plantaardige melk of sojayoghurt te gebruiken, maar in de meeste gevallen zal dit niet toereikend zijn om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.

Productieproces

Vitamine B12 wordt gemaakt door bacteriën in het lichaam van ieder dier, ook in dat van mensen. Deze micro-organismen bevinden zich echter in een deel van darmen waar vitamine B12 niet meer kan worden opgenomen. Daarom zijn mensen afhankelijk van een externe bron van B12: dierlijke producten of supplementen. Overigens krijgen dieren uit de industrie ook vaak supplementen toegediend.

Hoe het productieproces van vitamine B12 precies werkt, is onder meer hier te lezen:
http://www.google.com/patents/US6492141
http://link.springer.com/article/10.1007/s00253-001-0902-7#page-1

http://www.academia.edu/171654/Microbial_production_of_vitamin_B12_by_methanol_utilizing_strain_of