Als een vraag over veganisme in de media populair is, dan is het wel “Is een veganistisch dieet wel gezond?” Vaak gevolgd door een opsomming van talloze potentiële tekorten die iemand kan krijgen als die dierlijke producten van het bord laat, zonder daar een goed alternatief voor in de plaats te brengen. Gezaghebbende instanties meten zich tegenover de media steeds vaker deze waarschuwende rol aan. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme ziet dat dezelfde instanties vaak maar weinig informatie en tips geven over een gezond veganistisch voedingspatroon en vindt het tijd dat zij hierin verantwoordelijkheid gaan nemen.

Afgelopen week liet het Voedingscentrum in een artikel over een veganistisch dieet aan de Volkskrant weten dat ‘een voedingspatroon volgens de schijf van vijf, met een beetje vlees, het allergezondst is’. “Maar veganisten eten om ethische redenen niets dierlijks en hebben ook geen boodschap aan dergelijke woorden, weet Emile Dingemans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Volgens hem moeten officiële instanties in plaats van het huidige ontmoedigingsbeleid, werken aan een goede informatievoorziening voor veganisten. “Veganisten zijn niet geholpen door hen enkel op de gevaren te wijzen. Zij hebben behoefte aan informatie om op een gezonde manier veganistisch te eten.”

Eerste stappen, maar niet genoeg
Een aantal goede eerste stappen zijn gezet. Zo maakte het Voedingscentrum het artikel Hoe kan ik gezond veganistisch eten en ontwikkelde ze in samenspraak met onze vereniging een factsheet voor professionals over vegetarisch en veganistisch eten. Maar er is meer nodig. Het Voedingscentrum heeft wel een officiële vegetarische invulling voor de Schijf van Vijf, maar geen veganistische. Hoe moeten veganisten dan weten hoe ze gezond en volwaardig kunnen eten, als er voor hen geen plantaardige Schijf van Vijf is? Hoe ziet een gezond vegan dagmenu er volgens het Voedingscentrum uit? Hoe voorkom je tekorten? Hoe voed je gezonde vegan kinderen op? Zonder goede voorlichting van officiële instanties, zijn veganisten overgeleverd aan de informatie van bloggers waar door dezelfde instanties tegen gewaarschuwd wordt.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme doet op allerlei manieren haar best om veganisten zo goed mogelijk in staat te stellen om op een gezonde en verantwoorde manier plantaardig te eten. Zoals met informatie over gezonde voeding op haar website, een voedingsposter met de beste bronnen van de essentiële voedingstoffen en dit jaar wordt een complete gids voor beginnende veganisten uitgebracht. Maar dit kan zij niet in haar eentje. Ze roept daarom instanties zoals het Voedingscentrum op om méér goede informatie over gezonde veganistische voeding beschikbaar stellen. En om in interviews concrete gezondheidstips te gegeven die veganisten helpen.