De allereerste veganistische studentenvereniging is vanaf zondag 16 februari officieel een feit! Met financiële steun van de NVV kon de Vegan Student Association Groningen (VSA) opgericht worden. 

De vereniging is opgericht door een groep studenten van de Universiteit Groningen en Hanze Universiteit Groningen. Op de universiteit is veel aandacht voor klimaat, maar een vegan studentenvereniging bestond nog niet. Met VSA Groningen willen de studenten een positieve impact op dieren en het milieu benadrukken. Mike Silhan is woordvoerder van VSA Groningen en vertelt: ”We hebben al succesvolle avonden georganiseerd met filmvertoningen en diners. In de toekomst willen we onze universiteit aanmoedigen om meer veganistische maaltijden aan te bieden in de cafetaria’s en workshops gaan geven.”

De motivatie was er, maar de studenten hadden ook geld nodig om de oprichting officieel te maken. Daarom besloten ze aan te kloppen bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). Voorzitter Emile Dingemans twijfelde geen moment: “We zijn weliswaar geen vermogende vereniging, maar deze initiatieven steunen wij graag. We zijn trots om als vereniging de eerste veganistische studentenvereniging mogelijk te maken.” Naar verwachting zal VSA Groningen de eerste, maar zeker niet de laatste vegan studentenvereniging zijn. 

De VSA is erg blij met de steun van de NVV. De feestelijke opening van VSA Groningen vindt plaats op zaterdag 16 februari in café De Kroon in Groningen. Hoogleraar filosofie Andrea Sangiacomo zal een toespraak verzorgen tijdens het evenement. De hoogleraar overtuigde de afdeling filosofie er eerder van om veganistische catering als standaardoptie op hun faculteit op te nemen. Uiteraard zullen er ook lekkere veganistische hapjes zijn. Iedereen is welkom op het evenement, een donatie wordt op prijs gesteld.

De NVV heeft vandaag een persbericht verstuurd over de oprichting van de veganistische studentenvereniging.