Foto: President Eva Everloo tekent de statuten

De vegan studentenverenigingen schieten als paddenstoelen uit de grond in Nederland. Sinds de eerste VSA (Vegan Student Association) begin 2019 in Groningen werd opgericht met financiële hulp van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), heeft de organisatie al vier vegan studentenverenigingen ondersteund. De meest recente in het rijtje is VSA Wageningen. Zij maakten hun oprichting op 8 april 2021 officiëel.

Emma Koning, mede-oprichter van VSA Wageningen, was zelf al jaren bezig met het organiseren van vegan potlucks (gezamenlijke maaltijden waarbij elke deelnemer eten meebrengt en  onderling deelt). Ze wist dat er veel veganisten waren in Wageningen die graag gelijkgestemden wilden ontmoeten. Ze verbaasde zich er dan ook over dat niemand nog op het idee was gekomen om zelf een VSA in Wageningen op te richten.

Logische stap

Er zelf een oprichten voelde dan ook als een logische volgende stap. innen korte tijd had ze 6 enthousiaste mensen gevonden die haar wilde helpen met de oprichting. Ze is erg blij met de steun van de NVV die het financieel mogelijk maakte de oprichting officieel te voltooien.

Samenwerkingen

VSA Wageningen wil veganisme onder de aandacht te brengen en laten zien hoe gemakkelijk, goedkoop en sociaal vegan leven kan zijn. De vereniging combineert sociale evenementen (potlucks, borrels, pubquizzen) met educatieve evenementen (workshops, lezingen, webinars, documentaire-avonden ) en werkt nauw samen met  andere organisaties en bedrijven. Zo werken ze veel samen met andere Nederlandse VSA’s en maken ze deel uit van de duurzame studentenorganisatie the Green Active Network. VSA Wageningen is een internationale en inclusieve vereniging en wil een veilige omgeving bieden voor iedereen, ongeacht levenswijze, religie, geaardheid, gender, beperkingen, nationaliteit, opleidingsniveau, redenen voor veganisme, waar zowel vegans als non-vegans welkom zijn.

“Ons voornaamste doel is om een vegan community te bouwen, waar hechte vriendschappen ontstaan waar je de rest van je leven wat aan hebt. Een support system voor veganisme, van mensen die begrijpen wat je doet. Zo is het makkelijker om veganist te worden en te blijven.”

Activiteiten

Op dit moment vinden veel van de evenementen die de VSA organiseert door corona online plaats, maar de vereniging zit absoluut niet stil. Er zijn momenteel 62 leden en er vinden nog altijd tenminste 1 tot 2 activiteiten in de week plaats. ‘’We hopen natuurlijk dat de corona-situatie snel beter wordt, en we kijken er zeker erg naar uit om elkaar weer offline te kunnen zien en samen een biertje open te kunnen trekken.” Tot die tijd hoef je je bij VSA zeker niet te vervelen.

Voor meer informatie over alle activiteiten: VSA Wageningen

Meer informatie over VSA’s en wat de NVV voor jouw studentenvereniging kan doen.

Emma Koning tekent de statuten

Emma Koning

Ramon van Esch tekent de statuten

Ramon van Esch