Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil onderzoek laten doen om kippen genetisch te kunnen manipuleren met een kwallen-gen. De bedoeling is dat kippen eieren leggen die met een bepaald licht fluorescerend oplichten wanneer er een mannelijk embryo in zit. Zo kunnen de haantjes al herkend en vernietigd worden voordat ze uit het ei komen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is het hier niet mee eens en komt met een betere oplossing.

Kippen genetisch manipuleren met het kwallen-gen zou een oplossing zijn voor het probleem dat haantjes worden vergast of versnipperd. Dit gebeurt omdat haantjes geen eieren leggen en daarom commercieel gezien waardeloos zijn. Het gewenste resultaat van Dijksma’s onderzoek is natuurlijk geen oplossing. Het is wederom een ingreep die het dier verder industrialiseert.

De werkelijke oplossing is veel simpeler: stoppen met het gebruik van eieren en producten waarin eieren worden verwerkt. Dit zorgt er voor dat er geen leghennen en kuikentjes meer gedood worden. Dit is goed voor de dieren en de planeet.

Eieren bevatten vitamines en mineralen die je gemakkelijk kunt halen uit plantaardige bronnen zoals noten, granen, groenten, peulvruchten en fruit. Eieren bevatten grote hoeveelheden verzadigd vet; één van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Daarnaast loop je met het eten van eieren het risico om ziekteverwekkers zoals salmonella, binnen te krijgen. Ook besmettelijke ziekten zoals de vogelgriep maken door de grote hoeveelheid leghennen meer kans zich te verspreiden. Daarnaast is het efficiënter dat de gebruikte plantaardige eiwitten rechtstreeks bij de mens op het menu komen, in plaats van deze eerst aan andere dieren te voeren.

Dat een plantaardig eetpatroon de toekomst heeft, is duidelijk. Talloze investeerders beleggen in bedrijven zoals Beyond Eggs, die vervanging van eieren in de voedselketen bespoedigen. Dijksma kan daarom een goede slag slaan door juist die ontwikkeling te steunen in plaats van te investeren in een onderzoek naar een methode waar de kippen en haantjes zeker niet bij gebaat zijn.

Kortom: geen ei, en iedereen blij!

Er zijn genoeg eivrije producten en eivrije recepten zijn te vinden!