Vandaag werden voor de veertiende keer de Vegan Awards uitgereikt. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) om vegan initiatieven, innovaties en ondernemers in het zonnetje te zetten. Winnaars kwamen uit heel het land.

De prijs voor ‘Beste vegan product’ ging dit jaar naar Peas Maker, een multifunctionele vleesopvolger. Het boek Onder de beesten van Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk won ‘Beste vegan educatie en informatie’. De Albert Heijn werd bekroond met ‘Beste vegan productlijn’ voor hun AH Terra-lijn. En de non-profit organisatie ProVeg won de prijs voor ‘Beste vegan campagne’ met hun petitie voor plantaardige schoolmelk.

De categorie ‘Beste Vegan Horeca’ was dit jaar gesplitst in twee regio’s. Restaurant Wit-lof op Texel won in regio Noord en Ministerie van Geluk uit Zoetermeer won in regio Zuid. Ten slotte won de Vegan Food Tour Utrecht de prijs voor ‘Beste vegan onderneming of stichting’.

Op basis van suggesties van het publiek had een vakjury van de NVV eerder in elk van de zeven categorieën drie of vier genomineerden gekozen. Van 23 oktober t/m 5 november kon het publiek vervolgens stemmen op hun favoriet. In totaal werden er ruim 12.500 stemmen uitgebracht: flink meer dan in 2022.

De feestelijke uitreiking vond dit jaar plaats bij Karma Kebab in Utrecht. Vorig jaar wonnen zij nog ‘Beste vegan product’. De uitreiking werd gecombineerd met een pubquiz, die uiteindelijk gewonnen werd door de vrijwilligers van Konink Hondenvlees. Deze satirische website was genomineerden voor ‘Beste vegan campagne’.