Vorige maand kondigden we aan dat we heel dicht bij het 4000ste lid zaten, en al vrij snel daarna stond de teller dan ook daadwerkelijk op vierduizend. Een mijlpaal waar we heel trots op zijn.

Wij vonden dit reden voor een feestje en daarom hebben we het 4000ste lid eens flink in het zonnetje gezet. Naast de gebruikelijk voordelen van het lidmaatschap, zoals een welkomstcadeau, 4 x per jaar het VEGAN Magazine thuis en voordeel bij meer dan 250 vegan (friendly) bedrijven, ontving zij namens de NVV, een speciale oorkonde en een vegan kookboek. Tevens kreeg ze een etentje aangeboden voor twee personen, inclusief drankjes, bij vegan restaurant Daantje food & drinks te Dordrecht.

“Veganist worden is voor mij een kwestie van bewustwording. Wat doe ik met mijn lichaam en wat is daarvan de impact. Als je daar over nadenkt, dan kun je niet anders meer! Ik hoop dat de vereniging tot 40.000 zal uitgroeien.” – 4000ste lid Anne-Joke van de Snepscheut

Scherpe stijging aantal leden

De NVV merkt dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in een veganistische levenswijze. Steeds meer mensen vinden het belangrijk ethisch te leven met respect voor alle voelende wezens. Tevens groeit het bewustzijn van onze impact op natuur en milieu en de rol die het gebruik van dieren daarin speelt.

Sinds de NVV in 2012 met de VeganChallenge startte, is het ledental van de NVV bijna vertienvoudigd! De VeganChallenge is een leuke, praktische en laagdrempelige manier om in aanraking te komen met veganisme. Deelnemers krijgen gedurende één maand elke dag recepten en tips toegestuurd via e-mail, om zo kennis te maken met de vegan lifestyle. Steeds meer (beginnende) veganisten vinden hun weg naar de NVV en haar vele initiatieven om het beëindigen van alle vormen van exploitatie van dieren te stimuleren.

“Ik ben verheugd dat steeds meer mensen kiezen voor een levenswijze zonder diergebruik en daarnaast de vereniging financieel willen steunen. Door het groeiende aantal leden krijgen we steeds meer mogelijkheden om de vereniging verder te ontwikkelen en diensten aan te bieden voor veganisten in Nederland. Zo kunnen we ons nog beter inzetten voor onze achterban en alle dieren.” – Voorzitter Emile Dingemans

Achtergrond Nederlandse Vereniging voor Veganisme
De NVV is de eerste Nederlandse organisatie op het gebied van veganisme, voortgekomen uit de Veganistenkring, die op 8 september 1978 werd opgericht. Sinds 15 oktober 1992 heeft de vereniging haar huidige naam: Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV).

Maak kennis met ons 4000ste lid!

Anne-Joke van de Snepscheut

Foto eigendom van Anne-Joke van de Snepscheut

Anne-Joke van de Snepscheut is blij verrast als we haar vertellen dat zij ons 4000ste lid is. De keuze voor een veganistische levenswijze was voor haar een heel bewuste. Jaren geleden werd ze al vegetariër vanuit de levensovertuiging dat ze geen dieren wilde eten. Nu ze de stap heeft genomen veganist te worden, vond ze het ook tijd voor een lidmaatschap van de NVV.

Anne-Joke is al geruime tijd gepensioneerd, maar is druk bezig met het vertalen van boeken vanuit het Engels naar het Nederlands. Op dit moment is ze bezig aan de vertaling van haar 3e boek. Tevens werkt ze als vrijwilliger in het ziekenhuis en is ze taalmaatje* bij Humanitas.

Van vegetariër naar veganist

“Mijn gezondheid is er alleen maar op vooruit gegaan. Dat is natuurlijk een pre. Tegelijk weet je dat je als veganist goed bezig bent om dierenleed te voorkomen. Je komt echt wel aan je proteïne.”

Ze wordt dit jaar 71 jaar en was vele jaren vegetariër toen ze 1,5 jaar geleden de omslag naar veganisme maakte. Haar dochter, Suzanne Hoppenbrouwer, sinds begin 2019 lid van de NVV, trok haar over de streep. Anne-Joke: “Mijn dochter is heel erg begaan en betrokken. Ze maakte een heerlijk kaasje van cashewnoten en liet me zien dat ik ook heel goed zonder kaas kon leven.”

Op de vraag of ze verder nog andere veganisten in haar omgeving kent, antwoordt ze: “Ik ken niet zoveel veganisten, maar wel veel vegetariërs. Ik zeg dan wel eens als ik een kopje koffie inschenk: “Wil je koeienmelk of havermelk? Om de nadruk te leggen dat het niet normaal is om melk van koeien te drinken.”

Favoriete gerecht

Anne-Joke eet naar eigen zeggen vrij eenvoudig. Haar favoriete gerecht is zoete aardappelen met broccoli en soms eet ze een groenteburger of falafel. Soms eet ze als toetje sojayoghurt met gekruimelde walnoten en agavesiroop. “Voor 1 persoon koken is soms een uitdaging. Ik heb dat mooie boekje van jullie gekregen en het is heel verleidelijk om nieuwe recepten te proberen. Ik ga er zeker een paar voor vrienden en familie koken.”

*Ze helpt mensen de Nederlandse taal leren.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NVV en haar projecten: