Bijenwas is het materiaal waar honingbijen hun raten mee opbouwen. De raten zijn zeshoekige cellen die dienen als kraamkamer en opslagruimte voor bijenvoedsel (stuifmeel en honing). De bijen dichten de cellen met een celdeksel van bijenwas wanneer dit nodig is. De kraamkamers worden luchtdoorlatend gemaakt, het bijenvoedsel wordt luchtdicht opgeslagen.1 De was wordt vaak gebruikt als glansmiddel van snoep en drop en in kaarsen. Bijenwas is niet veganistisch.

Waar wordt bijenwas voor gebruikt?

Bijenwas wordt gebruikt als glansmiddel voor snoep en drop. Bijenwas is vooral populair omdat het nauwelijks afbreekt. Het weerstaat oxidatie, wordt nauwelijks door zuren aangetast en lost niet op in water. Bijenwas wordt ook gebruikt in kaarsen. Bijenwaskaarsen zijn populair omdat ze langer branden en minder rook produceren. Daarnaast wordt bijenwas ook gebruik in lippenstift en als meubelwas.

Veel imkers hergebruiken de bijenwas van een gebruikte generatie bijen. Ze smelten de raten om tot kunstraten, zodat eventuele virale ziekten buiten de deur gehouden kunnen worden en te zorgen dat de bijen minder energie nodig hebben om zelf raten te bouwen. Voor de productie van kunstraten wordt een zonnewassmelter, stoomwassmelter, of stoomwaspers gebruikt.

Gele bijenwas
Nooit veganistisch
E-nummerE901
INCI naamCera flava
CAS nummer8012-89-3
EINECS nummer232-383-7

Hoe wordt bijenwas gemaakt?

Bijenwas wordt gemaakt door werksterbijen. Ze maken met hun wasklieren de was aan en zweten deze was als plaatjes. Deze wasplaatjes zijn zeer licht. Er zijn 1.250.000 nodig voor 1 kilogram bijenwas. Daarmee maken de werksters 80.000 cellen. De werksterbij moet 4,7 gram aan suikers (vanuit de honing) eten om 1 gram bijenwas te kunnen produceren. Omgerekend moeten de werksters 10 kilogram honing consumeren om 1 kilogram bijenwas te produceren.

Witte bijenwas (gebleekt)
Nooit veganistisch
E-nummerE901
INCI naamCera alba
CAS nummer8006-40-4
EINECS nummer232-383-7

Is synthetische bijenwas geschikt voor veganisten?

Een alternatief is synthetische bijenwas is een product dat lijkt op bijenwas, maar geen pure bijenwas is. Het is niet altijd veganistisch. Soms bevat het de dierlijke stof lanoline, of gaat het om een mengsel waar ook bijenwas in verwerkt is.2

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. Bijenwas infoblad – Imkerij de Biesbosch
  2. Is synthetic beeswax vegan? – logicalharmony.net, 23 mei 2016