Inosinezuur of inosinemonofosfaat (IMP) is een stof die van nature voorkomt in zowel planten als dieren, en een rol speelt in het metabolisme van cellen.1 Het mag binnen de Europese Unie worden toegevoegd als smaakversterker  in voedingsmiddelen (bv. bouillonblokjes, kant-en-klaar noodles en chips) en heeft het E-nummer E630 gekregen. Inosinezuur kan uit dierlijke bestanddelen worden geïsoleerd, maar kan ook op een veganistische manier worden geproduceerd. Grote producenten hebben aangegeven veganistisch geproduceerd inosinezuur te gebruiken.

Is inosinezuur vegan?

Inosinezuur komt van nature in zowel planten als dieren voor, en speelt een rol in het metabolisme van cellen.1 Voor commercieel gebruik kan het worden geïsoleerd uit vlees en vis4, maar het kan ook op een veganistische manier worden geproduceerd door fermentatie op basis van tapiocameel (casave)6 of suiker4 en kan worden verkregen uit gistextract.2 Grote Amerikaanse bedrijven6 en Unilever7 hebben aangegeven een veganistische variant te gebruiken.

(Di)kaliuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E632
INCI naam
CAS nummer 2901-75-9
EINECS nummer 220-793-9

Waarvoor wordt inosinezuur gebruikt?

Inosinezuur of inosinaat (wat chemisch van inosinezuur wordt gemaakt) wordt vaak toegevoegd aan hartige producten zoals bouillonblokjes, kant-en-klaar noodles en chips. Ze versterken de werking van glutamaat (MSG), wat een hartige smaak (umami) geeft aan eten.2 De combinatie van glutamaat en inosinaat heeft ongeveer achtmaal zoveel smaakversterkende werking als glutamaat alleen.3 Door toevoeging van deze smaakversterkers is veel minder zout nodig in hartige producten.4 Inosinaat heeft van zichzelf nauwelijks umami-smaak4 en wordt uitsluitend in combinatie met glutamaat gebruikt,2 al is dat soms onduidelijk als de glutamaat bijvoorbeeld van nature aanwezig is in één van de ingrediënten (zoals gistextract).

Vormen van inosinezuur

Inosinezuur kan chemisch worden omgezet tot een natriumzout, kaliumzout of calciumzout. Het product wordt dan inosinaat genoemd. Deze inosinaatzouten worden vaker gebruikt dan inosinezuur zelf. Inosinaten worden soms samen gebruikt met guanylaat, en deze combinatie kan worden aangeduid als 5′-ribonucleotiden.5

 • Inosinezuur (E630)
 • (Di)natriuminosinaat; het natriumzout van inosinezuur (E631)
 • (Di)kaliuminosinaat; het kaliumzout van inosinezuur (E632)
 • Calciuminosinaat; het calciumzout van inosinezuur (E633)
 • Calcium-5′-ribonucleotiden; de combinatie van calciuminosinaat en calciumguanylaat (E634)
 • (Di)natrium-5′-ribonucleotiden; de combinatie van natriuminosinaat en natriumguanylaat (E635)
(Di)natriuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E631
INCI naam Disodium Inosinate
CAS nummer 4691-65-0
EINECS nummer 225-146-4
(Di)kaliuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E632
INCI naam Dipotassium inosinate
CAS nummer 2901-75-9
EINECS nummer 220-793-9
Calciuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E633
INCI naam Calcium inosinate
CAS nummer 38966-29-9
EINECS nummer
Calcium-5′-ribonucleotiden
Meestal veganistisch
E-nummer E634
INCI naam Calcium 5′-ribonucleotide
CAS nummer
EINECS nummer
(Di)natrium-5′-ribonucleotiden
Meestal veganistisch
E-nummer E635
INCI naam Disodium ribonucleotides
CAS nummer
EINECS nummer

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

 1. G.M. Blackburn, M.J. Gait, D. Loakes and D.M Williams. Nucleic Acids in Chemistry and Biology Royal Society of Chemistry (2006)
 2. Smaakversterkers – Voedingscentrum
 3. K. Kurihara. Umami the Fifth Basic Taste: History of Studies on Receptor Mechanisms and Role as a Food Flavor BioMed Research International (2015)
 4. E630: Inosinezuur – Food-info.net
 5. Food Additives in Europe 2000 Nordic Council of Ministers (2002)
 6. Disodium Inosinate and Disodium Guanylate Are All-Vegetable Flavor Enhancers Blog van de Vegetarian Resource Group (2011) (vrg.org)
 7. Aangegeven door afdeling Mediarelations op 02/03/2016, email bekend bij de NVV