Bont is een gevilde, zachtbehaarde dierenhuid, gelooid met behoud van de haren. Voor jassen, tassen en accessoires wordt de vacht van o.a. wasbeerhonden, nertsen, vossen, poolvossen, konijnen en coyotes gebruikt. Het komt ook nog altijd voor dat echt bont verkocht wordt als nepbont.

Bont verkocht als nepbont

Uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie The Humane Society of the United States (HSUS) bleek in 2016 dat zeventien retailers, waaronder Amazon, Neiman Marcus, Kohl’s en Nordstrom, op grote schaal echt bont verkopen als nepbont. De kledingstukken en bont-accessoires werden gelabeld als nepbont, terwijl het in werkelijkheid bont van wasbeerhonden, konijnen of coyotes betrof.[1] In 2017 trof Humane Society International in de Britse winkels het bont van konijnen, wasberen, nertsen en katten aan dat verkocht werd als synthetisch materiaal.[2]

Wetgeving

Per 1 januari 2009 geldt een Europees importverbod op honden- en kattenbont.[3]

Bont herkennen

Bont en nepbont zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er een aantal tests waardoor je het verschil kan zien.

Voeltest

Wrijf het bont tussen je duim en wijsvinger. Echt bont voelt glad en zacht aan. Imitatiebont voelt stroef aan, een beetje plakkerig zelfs.

Kijktest

Blaas zachtjes op de haartjes, zodat je de onderlaag goed ziet. Echt bont bestaat vaak uit diverse soorten haar. De ondervacht is pluizig, zoals bij een poes of hond. Vaak steken er lange, dikkere haren uit die aan de onderkant meestal een andere kleur hebben. De onderste laag is echt leer. Imitatiebont valt niet zo soepel uit elkaar als echt bont. Alle haren zijn ongeveer even dik. Vaak zijn niet duidelijk echt verschillende soorten haar te zien. De lange haren zijn in één kleur. De onderste laag is van stof.

Priktest

Prik met een speld dwars door het bont. Echt bont: de speld gaat er moeilijk doorheen. Je moet even doordrukken. Imitatiebont: de speld glijdt gemakkelijk door de onderlaag.

Vuurproef

Trek voorzichtig een paar haartjes uit het bont en houd deze bij een vlam. Echt bont verschroeit als je eigen haar. De haartjes verschrompelen helemaal. Stinkt ook net zo. Imitatiebont smelt en ruikt als verbrand plastic. Aan de topjes voel je harde bolletjes. (Eerst laten afkoelen!)

Bontvrije kleding

De Fur Free Alliance heeft een Fur Free Retailer Program opgezet waarbij bedrijven er voor tekenen dat ze bontvrij werken. Enkele bekende namen op deze lijst zijn Esprit, Dolcis, Gsus industries, H&M, Helly Hansen, Kwantum, Lidl, Manfield, Miss Etam, Scapino, Wehkamp.nl, Zalando en Zara.[4] De lijst geeft geen waterdichte garantie. Ondanks de intentie, kunnen winkels door hun leveranciers op het verkeerde been worden gezet. Zo bleek het Duitse merk Tom Tailor, ondanks dat ze op de bontvrijlijst stonden, een muts met bont als nepbont te verkopen.[5][6]

Wanneer je bont tegenkomt in een winkel, kan je het kenbaar maken bij de Stichting Bont voor Dieren via een Bontmelding. Winkels die nog niet op de lijst staan, kunnen zich aanmelden via Bont voor Dieren met een eenvoudig statement dat ze geen bont zullen gebruiken.

Ook het logo PETA-Approved Vegan geeft aan dat een product bontvrij is. Dit logo mag alleen gebruikt worden bij kleding, accessoires, sport- en woonartikelen.

Echt bont als synthetisch?

Op sociale media worden geruchten verspreid dat echt bont soms bewerkt wordt zodat het lijkt op nepbont. Zo zou volgens sommigen bont haar-voor-haar voorzien worden van een plastic laagje; of het leer worden verwijderd om de haren op een katoenen gaasje te bevestigen om te verdoezelen dat het echt bont is. Volgens Bont voor Dieren zijn bij hen en hun buitenlandse collega’s geen gevallen daarvan bekend. “Wij hebben nog nooit echt bont aangetroffen dat op deze manier behandeld is waardoor het eruit ziet als imitatiebont. Onze collega’s van de Fur Free Alliance (een samenwerkingsverband van vele anti-bontorganisaties van over de hele wereld) hebben dit ook nooit aangetroffen. Daarom gaan wij ervan uit dat het een broodje aap verhaal is. Echt bont oogt altijd als echt bont, niet als imitatiebont. Wat je wel steeds meer ziet is imitatiebont van hele goede kwaliteit. Dit imitatiebont kan op het oog lastig van echt te onderscheiden zijn.”[7][8]

Het verhaal komt van de Stichting Stop Honden en Kattenbont die in 2009 op haar website schreef: “Met het blote oog kunnen we chemisch behandeld honden- of kattenbont bont niet onderscheiden van een andere bontsoort of imitatiebont. Wel kunnen wij, als consument, de vuur- of bonttest doen. Helaas geeft die methode inmiddels geen 100% uitsluitsel meer. Want echt bont wordt tegenwoordig zó chemisch behandeld, dat het bij verbranding ruikt naar plastic – net als imitatiebont. Alleen als de verbrande haartjes ruiken naar verschroeid haar weet u zeker dat u te maken hebt met echt bont. U kunt het verschil ook niet meer zien of voelen, omdat het echte bont wordt gekleurd en geschoren. Zelfs het DNA van natuurlijk haar wordt dermate beschadigd door de chemische behandeling, denk aan bleken en verven, dat dit niet meer te controleren is. De SIAM-methode is de enige methode om honden- of kattenbont als zodanig te identificeren. Dr. Hollemeyer van de Saarland Universiteit in Saarbrucken voert de Siamtest uit, hij is de enige in Europa. Er is maar een heel klein stukje van één enkele haar voor nodig.”[9] Deze tekst is kort daarop overgenomen door Marianne Thieme op haar blog.[10] Bont voor Dieren geeft aan dat ze bij hetzelfde gerenommeerde instituut bont laten onderzoeken met de siam-methode, maar zelf geen bewijs kennen voor dit verhaal.

Bronnen

  1. Echt bont op grote schaal verkocht als nepbont
  2. Real animal fur sold as fake on British high street, Sky.com, 10 april 2017
  3. Invoer honden- en kattenbont verboden. Nu.nl, 5 januari 2009. Bekeken op 11 januari 2016
  4. Retailers You Can Trust. Fur Free Retailer
  5. Yildiz van den Elzen, Kattenbont Tom Tailor-muts blijkt wasbeerhondbont, 16 januari 2014. Bekeken op 11 januari 2016
  6. Statement by Tom Tailor Group against the backdrop of media coverage on real fur applications in a Tom Tailor product, Tom Tailor Group, 7 januari 2014. Bekeken op 11 januari 2016
  7. E-mailreactie van de campaigner van Bont voor Dieren op 11 december 2018.
  8. E-mailreactie van Campaigner bij Bont voor Dieren, ontvangen op 21 februari 2017 door de Vegan Wiki
  9. https://vatdblog.wordpress.com/2017/02/12/honden-en-kattenbont-en-de-siam-methode/
  10. http://mariannethieme.blogspot.com/2009/12/maandag-21-december-2009.html