Geen zin om de hele ingrediƫntenlijsten te lezen om te weten of producten vegan zijn? Gelukkig hoeft dat lang niet altijd. Veel producten die geschikt zijn voor veganisten zijn voorzien van een officieel keurmerk. In dit overzicht vertellen we je over de belangrijkste.
Naast alle keurmerk zijn er ook producenten die zonder een keurmerk hun producten als veganistisch aanprijzen, meestal gaat dat goed, maar soms maken zij wel eens een foutje (bij truffels bijvoorbeeld). Dat winkeliers vegan schapkaartjes ophangen is uiteraard ook prijzenswaardig, maar ook daar gaat het wel eens mis.
Bij de term ‘100% plantaardig’ moet je als consument ook opletten. De ingrediĆ«nten van zo’n product zijn dan niet van dieren afkomstig zijn, maar het product kan alsnog om een andere redenen niet geschikt zijn voor veganisten, denk bijvoorbeeld aan verzorgingsproducten die getest zijn op dieren of wijn die geklaard is met een dierlijke stof.
De keurmerken in dit overzicht bieden garantie dat producten gemaakt zijn zonder de exploitatie van dieren. Zit er geen keurmerk op een product en wil je toch zeker weten of het vegan is? Dan wordt het toch de ingrediƫntenlijst bestuderen.
Veganistische keurmerken
Externe links
- Vegan Keurmerk verkrijgen – Veganisme.org
- Vegan Friendly – Veganisme.org
- (en) Lijst met alle merken en producten die het Vegan Keurmerk dragen – Animalfreeshopper.com
- (en) Nederlandse bedrijven met het Vegan Keurmerk – The Vegan Society
- (en) Vegan Certification Explained – On the Vegan Trail
- (en) PETA-Approved Vegan logo – PETA
- (en) Vegan Trademark – The Vegan Society
- (en) Cruelty-free and vegan labels & logos explained – Ethical Elephant
Bronnen
Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.
- Statement of Assurance. PETA. Bekeken op 24 november 2015