Vitamine B2 is een in water oplosbare vitamine. Een gevarieerde plantaardige voeding voorziet in de dagelijkse behoefte aan vitamine B2.

Bron

Vitamine B zit in noten, graanproducten, tarwekiemen, taugé, groene bladgroenten en bepaalde koolsoorten. Daarnaast wordt vitamine B2 (net als calcium overigens) vaak aan sojamelk toegevoegd. Bij bezorgdheid over vitamine B2 (of calcium) kan je dus ook voor het gebruik van verrijkte sojamelk kiezen. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met vitamine B2 (per 100 gram):

VoedingsmiddelB2 (in mg)
Lijnzaad0,96
Taugé0,40
Amandelen, gepeld0,35
Champignons0,30

Functie

Voor een gezonde huid en haardos is vitamine B2 nodig. Een tekort leidt al snel tot kloofjes en ontstekingen aan mondhoeken en de tong. Ook kan bij een tekort aan vitamine B2 de huid rond de neus, de ogen en de oren gaan schilferen. En vitamine B2 doet nog meer. Vitamine B2 is zeer belangrijk voor alles wat de stofwisseling betreft. Het is nodig voor de verbranding van vetten, eiwitten en koolhydraten in de cellen van uw lichaam.

Tekort

Eventuele tekorten aan vitamine B2 zijn merkbaar aan een rode, schilferende huid bij ogen, neus en oren, kloofjes aan de mondhoeken en een ontstoken tong. Mensen die veel sporten of veel stress hebben, hebben extra vitamine B2 nodig. Alcoholisten en drugsverslaafden zijn de risicogroepen om een tekort te krijgen.