Het consumentenprogramma Kassa heeft in haar uitzending aandacht besteed aan de beschikbaarheid van veganistische maaltijden in ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft dit onderwerp aangedragen bij programma, nadat veel veganisten aangaven dat het erg lastig tot niet mogelijk bleek om een volledig plantaardige maaltijd te krijgen tijdens hun ziekenhuisopname. Wij vinden het belangrijk dat patiënten de juiste zorg krijgen, en daar hoort een volwaardige maaltijd bij waarbij rekening wordt gehouden met de levensovertuiging.

De steekproef van Kassa bevestigde het beeld dat het in veel ziekenhuizen moeilijk is om als patiënt een veganistische maaltijd te krijgen. 4 van de 10 benaderde ziekenhuizen gaven aan dat een veganistische maaltijd de eerste dag niet mogelijk was, of helemaal niet mogelijk was. Andere ziekenhuizen gaven aan dat het wel mogelijk is. Uit de ervaringen van vele veganisten weten we dat de praktijk vaak weerbarstiger is. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is een petitie gestart voor een vegan maaltijdoptie in ieder ziekenhuis.

In de uitzending deelde veganist Tello uit Amsterdam zijn ervaring in het BovenIJ ziekenhuis. Hij kreeg de eerste dag ‘scholfilet’ en een zuiveltoetje voorgeschoteld, terwijl hij om een veganistische maaltijd vroeg. Ook de volgende dag liep het niet goed, waarna zijn dochter veganistische maaltijden kwam brengen.