Plantaardige alternatieven op melk zijn enorm populair en de vraag blijft toenemen. Wie regelmatig in de supermarkt komt, is het niet ontgaan dat er in de schappen steeds meer plantaardige alternatieven op melk bijkomen, veelal ten koste van zuivel. Ook horeca-gelegenheden bieden steeds vaker plantaardige koffiemelk aan. Steeds meer bedrijven stappen daarom in de alternatieven op zuivel. Zelfs coöperaties van melkveehouders als FrieslandCampina (Oddly) en Arla (JÖRD) zijn gestapt in de markt van plantaardige alternatieven op hun eigen zuivelproducten.

Consument wil steeds vaker plantaardige melk

In Nederland is nu al 12% van de verkochte zuiveldranken plantaardig. In Amerikaanse winkels ligt dat percentage op 14%  en de verwachting is dat dat in 2024 gegroeid is naar 30%. Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de Amerikanen nu al liever kiest voor plantaardige dan koemelk. Tijdens de corona-crisis was de verkoop van havermelk zelfs ruim 3 keer zo hoog vergeleken met een jaar eerder.

De populariteit van de alternatieven wordt veelal ingegeven door de zorgen van consumenten over de impact van zuivel op de eigen gezondheid, de dieren die daarvoor gebruikt worden en het klimaat.

Plantaardige melk is onderdeel van duurzaamheidsdoelen

De impact op het klimaat en gezondheid is ook voor bedrijven een belangrijke reden om in te zetten op plantaardige alternatieven. Zij stappen vaak over op alternatieven voor zuivel om hun duurzaamheidsdoelen te kunnen behalen. Bedrijven zoals Danone en IKEA hebben zichzelf doelen gesteld die voortkomen uit de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Die stimuleren een verschuiving naar de consumptie van plantaardig eiwitten.

Volgens Starbuck-CEO Kevin Johnson is zuivel voor 21% verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot van de koffieketen. Om als bedrijf duurzamer te worden is het voor Starbucks een missie om meer klanten te verleiden om over te stappen op plantaardige melk. 20% van de Starbucks-klanten in Noord-Amerika kiest nu al voor een plantaardig alternatief. Om de stap naar plantaardige melk makkelijker te maken, introduceerde de koffieketen deze week koffiemelk op basis van amandel en haver, in de smaken hazelnoot latte en karamel macchiato, die ook in de supermarkt te koop zal zijn.

Zuivelalternatieven interessant voor investeerders

De afgelopen jaren is de markt voor zuivelalternatieven gemiddeld met 15% tot 20% per jaar gegroeid. Deze mooie vooruitzichten maken dat de zuivelalternatieven interessant zijn voor investeerders. Zo werd deze week bekend dat een investeerdersgroep (met Oprah Winfrey en Natalie Portman) voor 200 miljoen dollar een aandeel neemt in haveralternatieven-bedrijf Oatly.

Nederlandse campagne voor plantaardige melk

In Nederland helpt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme middels de campagne Melk, Je Kan Zonder! bij aan een verschuiving naar plantaardige melk, door mensen bewust te maken van de impact van zuivel. De campagne plant nieuwe outreach-acties om mensen kennis te laten maken met dier- en klimaatvriendelijke alternatieven. Daarnaast daagt Melk, Je Kan Zonder! bedrijven uit om zuivel uit hun producten te halen. Hierdoor worden veel supermarktproducten in een keer geschikt voor de snel groeiende groep veganisten. Leer meer over de campagne op de website van Melk, Je Kan Zonder!: