De Nederlandse Vereniging voor Veganisme was te zien bij EditieNL. In de aflevering benadrukten wij dat ziekenhuizen meer werk moeten maken van plantaardige maaltijden. Sommige ziekenhuizen willen graag meedenken als een patiënt speciaal vraagt om een plantaardige maaltijd, maar het gros van de instellingen laat veganisten in de kou staan als het op eten aankomt.

Onze voorzitter Emile Dingemans zegt daarover: “De meeste maaltijd bevatten altijd wel dierlijke ingrediënten. Je kan natuurlijk een aantal dingen niet opeten. Maar daardoor mis je wel voedingstoffen die je nodig hebt om aan te sterken.”

In de aflevering ging EditieNL langs bij het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam die aantoont dat het niet onmogelijk is. Het Ikazia ziekenhuis heeft zelf een veganistische maaltijd niet standaard op de kaart staan, maar kan dat wel op verzoek maken. Helaas is dit bij veel andere ziekenhuizen niet eens mogelijk. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme ontvangt veel geluiden van veganisten die zelf eten mee moeten nemen of laten bezorgen door vrienden of familie. Ook horen we vaak dat een ziekenhuis het vlees weglaat of het ei en dit niet vervangt, of dat mensen die vegan zijn slechts een boterham met pindakaas krijgen. Wij vinden dat je het niet nodig moet zijn dat een veganist op het ziekbed nog een ‘gevecht’ moet aangaan voor goede voeding. Zoals voor andere levensovertuigingen nu al het geval is, moet ook een maaltijd voor veganisten mogelijk zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is een petitie gestart voor een plantaardige maaltijd in overheidsinstellingen zoals ziekenhuizen. We hebben bijna 5000 handtekeningen en gaan de petitie dan aanbieden aan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.