In 2012 maakten we als vereniging al een groei door van 30% en in 2013 is ons ledenaantal zelfs met 60% gegroeid. Dat zijn cijfers waar we als vereniging blij van worden. Waar die groei precies vandaan komt is lastig te bepalen maar er lijkt duidelijk een groeiende maatschappelijke aandacht te zijn voor plantaardige voeding en in het verlengde daarvan: veganisme.

Tekenend voor die groeiende maatschappelijke aandacht waren onder andere het item bij EditieNL over het groeiend veganisme en het overnemen van het persbericht dat wij in december uitstuurden dat door onder andere Spits! werd opgepakt. Uiteraard komt deze groeiende aandacht niet enkel door onze vereniging maar we dragen met onze activiteiten zeker bij aan de promotie van het veganisme.

Zo hebben we in 2013 een aantal keer in drukke winkelstraten geflyerd voor specifieke campagnes: ‘Waardeloze Haantjes’, ‘Melk Je Kan Zonder‘ en ‘VeganChallenge‘. Bij sommige voorbijgangers komt het dan tot een gesprek over veganisme, anderen nemen de flyer aan en gaan door met winkelen. We gaan er van uit dat zij er thuis nog eens rustig naar kijken, er staat op één kant van de flyer immers een lekker recept.

Dat mensen daar oren naar hebben bleek ook uit de interesse voor ons kerstmenu. De digitale brochure met recepten voor een geheel plantaardig kerstmenu werd voor de feestdagen maar liefst 8000 keer bekeken.

Naast het uitbrengen van dat kerstmenu en het uitdelen van flyers zijn we het afgelopen jaar ook aanwezig geweest op markten. Daar werden boeken verkocht maar vooral informatie gegeven over veganisme en het belang van onze vereniging. Sommigen mensen werden daarbij ter plaatse lid, anderen bleven twijfelen over veganisme. Gelukkig zijn die twijfelaars vaak wel te enthousiasmeren voor de VeganChallenge. Samen met stichting Viva Las Vega’s (huidige Proveg) hebben we met de VeganChallenge-campagne in 2013 bijna 5000 mensen kunnen inspireren om een maand lang plantaardig te eten. Veel van die 5000 mensen is het zo goed bevallen dat ze niet anders meer willen.

We hopen het komend jaar nog veel meer leden bij te kunnen schrijven om zo een steeds sterker signaal af te geven aan producenten en aan wie nog geen veganist is. Met onze leden en donateurs zorgen we er samen voor dat veganisme kan worden gepromoot. Ook dit jaar gaan we dat weer doen, samen mensen enthousiasmeren, informeren en ondersteunen bij hun interesse in plantaardige voeding en de vegan levenswijze.

Wij verwachten dat 2014 een nog mooier vegan jaar zal worden!