Interview afgenomen op: 22-08-2021

Sidney, 23 jaar, is student Engels aan de LOI, houdt van dieren, tatoeages, haar 30 planten, mountainbiken en van varen op het water. Leeft vegan sinds ze op zichzelf is gaan wonen, en trekt haar grens bij niet-vegan medicatie.

Nu moet al het zuivel en vlees weg

Sidney: Nadat ik een half jaar geleden op mezelf ben gaan wonen ben ik volledig vegan gaan leven. Ik vond het altijd al vreemd om vlees te eten. Van kleins af aan had ik al zoiets van “waarom eten wij dode dingen?”. Ik ben een dierenliefhebber in hart en nieren, dus ik vond dat toen al echt heel raar. Ik weet nog dat, toen ik een jaar of zes was, m’n moeder thuis aan kwam met vlees in de vorm van allerlei dieren. Nou, dat moet je mij niet voorschotelen, daar kon ik helemaal niet tegen. Mijn moeder was er heilig van overtuigd dat vlees nodig is om gezond op te groeien, dus ik moest geregeld nog een stuk vlees eten. Toen ik eenmaal zelf de keuze mocht maken of ik vlees wilde blijven eten ben ik vanaf mijn 12e minder vlees gaan eten en vanaf mijn 21e ben ik vegetariër geworden. Online heb ik me verdiept in de dierenindustrie. Ik vroeg me, onder andere, af waarom wij melk van een koe drinken? Ik vond dat een heel apart idee. Ik vond allerlei informatie, onder andere over de ellende die melkkoeien meemaken in hun leven. Ik vond dat heel heftig en dacht echt “nu moet al het zuivel en vlees weg”.

De stap naar veganisme

De stap naar het veganisme kwam door een vriend van mijn beste vriend. Hij is veganist en liet mij weten dan het veganisme helemaal niet moeilijk is. Omdat ik op mezelf woonde kon ik de keuze maken om zelf ook veganistisch te gaan leven. Toen ik dit besluit had genomen wilde ik meteen alle spullen in mijn huis waar dierlijke producten in zaten wegdoen. Ik had gelukkig al vrij weinig daarvan in huis, maar met name mijn douchegels en make-up waren niet altijd vegan. Ik had al deze producten bij elkaar verzameld en ben toen van elk product gaan bekijken of het vegan was. Mijn douchegels die niet vegan waren heb ik weggegeven en mijn niet-vegan make-up heb ik weggegooid. De dingen waarover ik twijfelde of het vegan was, heb ik weggedaan. Er komt nu geen enkel product met dierlijke ingrediënten meer in mijn huis!

Wisselende reacties 

De reacties van mijn vrienden op mijn veganistische leefstijl zijn heel wisselend. Sommigen vinden het extreem dat ik aangeef dat er geen dierlijke producten meer in mijn huis komen. Een van mijn beste vriendinnen is hierom zelfs een keer ’s avonds na het eten eerder naar huis vertrokken. Dat vond ik wel heel erg moeilijk, alsof ze mij afkeurt. Maar gelukkig zijn er ook anderen die mijn keuze hierin wél begrijpen. Mijn moeder vond mijn standpunt eerst ook heel ‘extreem’, maar begrijpt me nu helemaal. Sinds een half jaar is zij zelfs vegetarisch gaan eten. Mijn vader niet, maar hij is nu wel degene die vleesopvolgers koopt als ik bij hem eet. Sinds ik vegan ben, en hierover veel gesprekken met mijn omgeving heb gevoerd, zie ik steeds vaker dat mensen in mijn omgeving hun eetgewoontes veranderen. De gesprekken over veganisme voeren vind ik een van de leukste dingen aan vegan zijn. Ik geef anderen graag stof tot nadenken en leg ze uit wat mijn beweegredenen zijn. Veel denken er vervolgens over na of ze vaker vlees laten staan. Dat vind ik heel leuk!

Gezondheidsvoordelen 

Qua gezondheid merk ik verschil ten opzichte van de periode voordat ik vegan werd. Ik zit veel lekkerder in m’n vel, heb veel meer energie en ook mijn huid is beter. Ook heb ik geen last meer van mijn prikkelbaar-darm-syndroom sinds ik veganistisch eet. Dat merkte ik al na één week! Plantaardig eten is volgens mij echt veel beter voor je lichaam!

Niet-vegan medicatie

Het nemen van niet-vegan medicatie vind ik heel lastig. Ik heb last van PTSS en heb de afgelopen jaren veel verschillende soorten medicatie gekregen. Toen ik net vegan werd, dacht ik dat ik geen medicatie meer mocht nemen omdat het niet vegan is. Ik wil het veganisme wel graag goed naleven, op alle vlakken, dus ik vond het nemen van medicatie echt een hele lastige keuze. Maar, ik moet wel medicatie nemen, anders zou ik denk ik voor altijd moeten wonen in een GGZ-instelling of iets dergelijks. Ik heb er heel veel moeite voor moeten doen om te accepteren dat het oké is om medicatie te nemen als vegan. Gelukkig vond ik in een Vegan Facebook groep de bevestiging dat je nog steeds vegan bent, ook al gebruik je medicatie. Dat vond ik fijn om te lezen.

Favoriete vegan food

Het afgelopen jaar heb ik heel veel kookboeken gekocht, en er is genoeg lekkers te eten! Mijn favoriete maaltijd is gele curry, al vind ik op een cheat day een burger met een Italiaanse bol met frietjes ook echt superlekker! Mijn niet-vegan vrienden vinden het ‘pasta-al-funghi ‘-recept van de Albert Heijn erg lekker, en op de GGZ-afdeling waar ik af en toe ben valt de vegan kapsalon erg in de smaak.

Support your locals

In Raamdonksveer hebben de restaurants geen veganistische opties. Qua supermarktaanbod is het wel oké. Al is het niet zo uitgebreid als in Breda Centrum. Daar heb je drie rijen vol met plantaardige kaasopties, echt fantastisch! Hier heb ik twee opties, vast door minder vraag. Nadat ik erom vroeg hebben ze wel de vegan geraspte kaas en vegan kant-en-klare maaltijdsalade toegevoegd aan het assortiment, super fijn! Het helpt om in de supermarkt naar uitbreiding van het vegan assortiment te vragen. Ze staan daar, gelukkig, vaak voor open.

Vegan Kalender

Ik zag de oproep op Facebook voorbijkomen. Het leek mij leuk om mijn stem te laten horen, te vertellen wat mijn beweegredenen zijn en ik wil graag meer bekendheid aan het veganisme geven. Het idee om dit via een Vegan Kalender te doen vind ik super leuk, dus daarom dacht ik “oké, ik ga me gewoon aanmelden!”.

Bronnen