De Nederlandse Vereniging voor Veganisme raadt veganisten aan om extra goed op te letten bij Albert Heijn. We zien in steeds meer gevallen dat de eigenmerk-producten  met het typische eigen ‘vegan’ label van de supermarkt, toch niet geschikt zijn voor veganisten.

Op 8 augustus ontdekte de Nederlandse Vereniging voor Veganisme dat het afbakproduct Olijf knoflook plukbrood melk bevat terwijl op de voorkant aangegeven is dat gaat om een vegan product. Het filiaal is hierop direct aangesproken en het product is bij dit filiaal direct uit het schap gehaald.

Op 13 augustus kwamen we het product Scrocchi truffel tegen bij een Albert Heijn filiaal dat als vegan gelabeld is, zowel op de verpakking als online. Dit product bevat volgens de ingrediëntenlijst zwarte zomertruffel. Truffels worden echter geoogst met gebruik van dieren.

Eerder ontdekten we dat het product Robuust speltbroodjes honingpoeder bevat, ondanks dat het product op de verpakking aangeduid wordt als “vegan”. Dit is al het geval sinds 2019. Vele veganisten hebben bij de klantenservice hiervan melding gemaakt, maar nog altijd ligt product onveranderd in de schappen.

Jaren geleden voegde Albert Heijn ook honing toe aan producten die ze vegan noemden. Door onze inspanningen is Albert Heijn daar toen mee gestopt en ging het lange tijd goed. Het is dan ook jammer dat Albert Heijn nu opnieuw de mist in gaat. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft Albert Heijn op de hoogte gebracht van de nieuwe bevindingen en verzocht om maatregelen te nemen om te voorkomen dat veganisten producten kopen en consumeren die ze juist proberen te voorkomen.

Veganisten niet misleiden
Veganisten willen vanuit een ethische overtuiging niet bijdragen aan de uitbuiting van dieren. Dat zij door een foutieve vermelding op het embleem op het verkeerde been worden gezet is dan ook kwalijk. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme vindt dat veganisten, net als andere consumenten niet misleid mogen worden. De Reclame Code Commissie heeft eerder uitspraak gedaan dat consumenten er vanuit moeten kunnen gaan dat een claim op een verpakking klopt en het niet meer zelf hoeven te controleren op de ingrediëntenlijst. Nederlandse Vereniging voor Veganisme vindt ook dat Albert Heijn transparanter moet zijn over waar zij op let met haar eigen vegan label. Zo is het de vraag of Albert Heijn met haar label let op truffel, wijnazijn en sapconcentraten.

AH Robuust speltbroodjes, bevat honingpoeder en toch een vegan merkje
Olijf knoflook plukbrood bevat melk maar heeft wel een vegan merkje
De AH Scrocchi Truffel bevat zwarte zomertruffel en is niet vegan ondanks dat Albert Heijn dit op de verpakking zet.