foto: Mirjam van Elst

“Voor mij was het een hele logische keuze om veganistisch te gaan tatoeëren”, vertelt Xadia van tattoo studio Tabula Rasa in Nijmegen. “Ik leef zelf veganistisch en dat wil ik ook met mijn werk uitdragen. Hoewel veel inkten wel al veganistisch zijn, toch zijn ze dat niet allemaal. In bepaalde zwarte pigmenten bijvoorbeeld kunnen nog dierlijke materialen te vinden zijn. Daar wil ik niet mee werken. Maar het gaat om meer dan de inkt.”

Vegan materialen

“Al mijn materialen zijn veganistisch, dus niet alleen de inkt. De inkt bijvoorbeeld, waarmee ik het patroon van de tatoeage print, de zalf die ik tijdens het tatoeëren gebruik, en zelfs het scheermesje is veganistisch. Net zoals het interieur van de studio: er is hier geen wol of leer te vinden. Dat vind ik heel erg belangrijk. De tattoo-industrie is enorm vervuilend. Alles is in plastic verpakt en veel is wegwerp. Ook daar ben ik mee bezig. Ik gebruik afbreekbaar plastic en waar het maar kan, gebruik ik papier in plaats van plastic.”

Alles of niks

“Ik ben nu zo’n vijf jaar veganistisch. Ik ben nooit vegetarisch geweest, voor mij was het alles of niks. Maar het was wel een grote stap. Niet omdat ik het niet belangrijk vond. Maar ik kom uit een Indische familie, eten is voor ons erg belangrijk. Het is meer dan alleen maar eten, het gaat om bij elkaar zijn. Ik wilde mijn familie en vooral mijn oma niet teleurstellen door niet meer mee te eten. Maar ze heeft wel een keer een gerecht van mij gegeten en dat vond ze best lekker!”

“Wij zitten hier op het Honigterrein in Nijmegen, een super inspirerende plek. Helaas moeten we hier over niet al te lange tijd weg, het terrein wordt platgegooid. Gelukkig komt er wel vervangende ruimte beschikbaar, op het Nymma-terrein. Dat is nog wel even afwachten, de bouw begint aan het einde van het jaar.”

Folkloristische stijl

“Mijn stijl is folkloristisch. Dat wil zeggen dat mijn werk geïnspireerd is op folkloristische, oude kunst en cultuur. Ik gebruik veel repetitieve patronen. Het zijn ook vaak tekeningen uit de natuur, zoals bloemen, dieren en mensen. Ik heb ook regelmatig gasttatoeëerders over de vloer uit het binnenland en buitenland. Die artiesten werken natuurlijk ook allemaal vegan.”

“Overigens zijn lang niet al mijn klanten vegan en dat hoeft van mij ook niet. Iedereen is hier welkom. Een groot deel van mijn leven was ik tenslotte ook niet veganistisch. Vaak komt het onderwerp wel op en super als iemand nadat hij hier geweest is, andere keuzes maakt. Maar iedereen heeft zijn eigen pad en dat respecteer ik.”

Vegan Tattoo studios

Tabula Rasa is niet de enige veganistische tattoo studio in de Benelux. Een mooie ontwikkeling! Je hoeft dus niet per se naar Nijmegen te komen. Je kunt onder andere terecht bij Cindy Frey in België en Atelier 107 (voorheen Desperado Tattoo) in Eindhoven, Sweet Ink in Delft en Nova Art in Haarlem. Maar misschien werkt de studio bij jou om de hoek ook wel veganistisch. Wil je het zeker weten, check dan het volgende:

  • Vraag aan je tattoo artist of zij met vegan inkt werken. De meeste gecertificeerde merken zijn inmiddels gelukkig vegan. Alleen in de oude zwarte pigmenten kan nog beenderkool verwerkt zijn. In non-vegan pigmenten wordt glycerol gebruikt dat op basis van dierlijk vet, gelatine van hoeven of schellak van insecten bereid is.
  • Check met de studio of de tattoo-zalf en de after care-zalf vegan is.
  • In het stripje van het scheermesje kan gelatine verwerkt zijn: dat is ook een aandachtspunt.
  • Zelfs de inkt waarmee het stencil voor je tattoo geprint wordt, kan dierlijke producten bevatten, namelijk wolvet.
  • Je kunt vragen om tijdens het tatoeëren vegan friendly groene zeep te gebruiken.
  • Ook kun je kijken of de studio zonder gebruik van dierlijke producten ingericht is en als er eten geserveerd wordt, of dat vegan is.

Wil je meer weten over Xadia en haar studio Tabula Rasa? Bezoek de website of volg haar op Instagram (@tabula.rasa.tattoo).

Dit stuk is voor de NVV geschreven door Mirjam van Elst van Tekstbureau Connecting the Dots. Meer over haar weten? Kijk op haar website of volg haar op Instagram (@mirjamvanelst).

Links