Veganz Berlin vegan products shelf‘ door Tony Webster / CC by SA 3.0

Zoals je in het Vegan Jaaroverzicht 2017 kon lezen was een geweldig jaar voor het veganisme. Er kwamen veel nieuwe producten bij waardoor een vegan lifestyle nooit zo makkelijk is als nu. Wij werden enorm blij met de voortuitgang die er in één jaar geboekt is. Het was zoveel dat we de hoogepunten voor je onder elkaar gezet.

Wil jij gedurende 2018 op de hoogte zijn van alle nieuwe producten die geschikt zijn voor veganisten? Volg dan ook de Facebook-pagina Vegan Wiki om niets te missen!

1. Jumbo lanceerde een vegetarisch huismerk

Het is duidelijk dat vegetarisme en veganisme als een serieuze ontwikkeling gezien wordt die alleen maar doorzet. Jumbo lanceerde in 2017 een nieuw huismerk met uitsluitend vegetarische producten: Veggie Chef. In juni konden we al laten weten dat Jumbo bezig was met de ontwikkeling van het nieuwe huismerk, wat met ruim 1.000 likes het meest populaire bericht van het jaar werd. Sommige Jumbo’s zoals in Wageningen gingen zelfs nóg verder door hun schap uit te breiden met producten van Tofurky en Naturé Moi!

2. Eindelijk: Croissants bij Albert Heijn

2017 was het jaar waarin croissantjes eten in het weekeinde weer normaal werd voor veganisten. Vegan Wiki ontdekte eind 2016 dat de Basic Croissants van Albert Heijn bijna enkel uit plantaardige ingrediënten bestonden. Alleen de vitamine D bleek van schapentalg afkomstig te zijn. Smerig en niet veganistisch. We vroegen hun om die weg te laten of te vervangen voor plantaardige vitamine D2. En in 2017 kregen we het bericht dat de vitamine D3 uit het product was gehaald en daardoor nu geschikt is voor veganisten. Veganisten waren er heel blij mee.

3. Ei-vrije mayonaise nam een vlucht

De gezondheid van eieren kwam dankzij de Fipronil-affaire flink onder vuur te liggen. Een goed moment om ei-vrije mayonaise op de kaart te zetten. Fipronilvrij en beter voor de gezondheid van dieren. Thumbs up voor Remia. Wij vroegen Remia om op de eivrij mayonaisse te zetten dat het ook geschikt is voor veganisten en dat deden ze.

4. McDonalds goes McVegan

Finland had de eer om de McVegan als eerste uit te testen. Het bleek een doorslaand succes waardoor de geheel veganistische burger door de fastfoodketen wordt opgenomen in het standaard assortiment. Voorlopig in Finland en Zweden. Goed nieuws voor Junk Food Vegans: er gaan geruchten dat het in 2018 wereldwijd wordt uitgerold! In Nederland was de veggieburger al jaren geschikt voor veganisten en kreeg pas dit jaar een vegan keurmerk.

5. De Veganistische Slager?

De Vegetarische Slager bleef werken aan het uitbreiden van hun assortiment. Ze lanceerden producten waarvan we een jaar eerder alleen van konden dromen: kipsatébroodjes en Filet American. Waar wij het meest enthousiast over waren was de Bapao die nu standaard bij Albert Heijn in het schap ligt.

6. We wonnen de strijd om Vegan Pesto

Vegan Nederland was verbouwereerd toen de veganistische pesto bij Albert Heijn verdween uit het schap. We zetten samen met volgers van Vegan Wiki een actie op om Albert Heijn te laten weten dat we die terug wilden. Ze schrokken blijkbaar ook voor de aandacht en het gemis. De terugkomst werd beloofd en eind oktober was het zo ver: de vegan Pesto Genovese van Costa Ligure lag in het schap. Zelfs met een label op de deksel waarop niet te missen “Veganistisch” op stond.

7. Jodela Jodekoeken

Vegan Wiki ontdekte dat de Jodekoeken van Davelaar bijna veganistisch waren, op de vitamine D3 na. We schreven ze aan om dat aan te passen. Davelaar was erg blij met de opmerking en paste het receptuur aan door voortaan andere margarine te gebruiken.

8. Melkvrije Tijgers

Albert Heijn kreeg veel kritiek te verduren van veganisten. Doordat de supermarktketen e-nummers wilde weghalen uit producten, werd aan veel producten melk toegevoegd als vervanger. Dit zorgde er voor dat veel veganistische producten niet meer geschikt waren. Ook aan tijgerbrood ging AH voortaan melk toevoegen. We zette een protestactie op om te laten weten dat het tijgerbrood melkvrij moest blijven. Het had zin. Albert Heijn haalde ook de melk uit het product waardoor tijgerbrood weer geschikt is voor veganisten!

9. Vegan Junk Food Bars stampen uit de grond

Het was een goed jaar voor de Vegan Junk Food Vegans. Na de opening van de eerste Vegan Junk Food Bar, opende ook een heus VJFB-restaurant op het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Met pizza’s van Mastino en cocktails. Een derde locatie is al aangekondigd in Amsterdam-Oost op de Dapperstraat.

10. VegaFit bij Albert Heijn

Een 100% vegan merk heeft het vleesopvolgerschap weten te bereiken van Albert Heijn. We zijn superenthousiast hierover. VegaFit is niet alleen volledig veganistisch, maar ook geheel palmolievrij. Ze hebben er had voor moeten knokken, met 2017 als hun doorbraak. Vegafit heeft nog een lijn met veganistische producten. Misschien komen via VegaFit zelfs vegan spreads en kant-en-klaarmaaltijden bij Albert Heiijn te liggen in 2018.

Er waren nog veel meer hoogtepunten en doorbraken in 2017. Melk, je kan zonder zorgde voor Vegan creamcheease bij Bagels&Beans, HEMA nam vegan make-up kwasten op in hun assortiment, Vivera en Jumbo lanceerden vegan alternatieven op vis. Grote bedrijven als HAK en Lassie stapten zelfs in de markt van vleesopvolgers. En E-coverproducten, AH vers taartdeeg, Wajang boter en de bamihap bij Smullers werden vegan.

Ook in 2018 veel nieuw aanbod

De verwachting is dat het aanbod van veganistische producten door blijft zetten en we blijven dit natuurlijk met jou delen. Volg dus Vegan Wiki om op de hoogte te zijn van alle nieuwe vegan producten en hoogtepunten.

Vegan Wiki: Alle Vegan producten op een rij