Wat is veganisme

//Wat is veganisme
Wat is veganisme2019-05-22T23:34:22+00:00

Veganisme… Je hebt misschien weleens gehoord dat veganisten geen vlees eten, ei eten of melk drinken. Maar wat is veganisme nu eigenlijk precies? En waarom zijn mensen veganist?

Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Hier wordt vanaf gezien op basis van ethische gronden. Het gaat daarbij niet alleen om de verschrikkelijke manier waarop dieren meestal gebruikt worden. Maar ook om het feit dát dieren gebruikt en gedood worden, terwijl mensen prima zonder dierlijke producten kunnen leven.

Voor de Nederlandse definitie hebben we ons gebaseerd op de definitie van de Vegan Society UK: “Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose..”

Veganisme in de praktijk

Veganisme omvat meer dan het volgen van een plantaardig dieet. Een veganist consumeert ook geen plantaardige producten waarbij dieren gebruikt zijn. Denk daarbij aan producten die op dieren getest zijn, of geproduceerd zijn met dierlijke hulpstoffen, zoals wijnen die geklaard zijn met gelatine of vislijm. Daarnaast eten veganisten uiteraard ook geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers en andere producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten.

Veganisten trekken dit door in hun gehele leven. Veganisten kopen geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Bij verzorgingsproducten letten vegans erop dat deze geen dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren. Ze wijzen ook het gebruik van dieren voor vermaak af. Veganisten bezoeken dus geen dierentuin en berijden geen dieren. Dieren worden niet gehouden, tenzij dit in het belang van het dier is, zoals de (tijdelijke) opvang van hulpbehoevende of asieldieren.

Samengevat: Veganisten maken geen gebruik van producten en diensten waarbij dieren gebruikt zijn. Gelukkig zijn er ontzettend veel alternatieven en dat worden er alleen maar meer.

Motivatie

Voor de meeste mensen zijn dieren de belangrijkste reden, zoals ook uit bovenstaande definitie blijkt. Mensen zien dieren niet langer als dingen of producten die we kunnen uitbuiten en doden, maar als voelende wezens met intrinsieke waarde. Daarnaast kunnen gezondheid, het milieu, geloof of levensbeschouwing een reden te meer zijn om veganist te worden. Zie ook: ‘Waarom veganisme?’