Wat is veganisme

//Wat is veganisme
Wat is veganisme2019-03-12T11:42:16+00:00

Veganisme… Je hebt misschien weleens gehoord dat veganisten geen vlees eten, ei eten of melk drinken. Maar wat is veganisme nu eigenlijk precies? En waarom zijn mensen veganist?

Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Hier wordt vanaf gezien op basis van ethische gronden. Het gaat daarbij niet alleen om de verschrikkelijke manier waarop dieren meestal gebruikt worden. Maar ook om het feit dát dieren gebruikt en gedood worden, terwijl mensen prima zonder dierlijke producten kunnen leven.

Voor de Nederlandse definitie hebben we ons gebaseerd op de definitie van de Vegan Society UK: “Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose..”

Veganisme in de praktijk

Veganisten eten plantaardig, maar dragen bijvoorbeeld ook geen leren schoenen. Simpel gezegd gebruiken veganisten geen producten of diensten van dierlijke herkomst.

Eten

Bij eten kan je denken aan vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Daarnaast kunnen producten op dieren getest zijn of kan er gebruik gemaakt zijn van dierlijke hulpstoffen, zoals bij het klaren van wijn.

Kleding, dierproeven en entertainment

Veganisten kopen geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Bij verzorgingsproducten letten vegans erop dat deze geen dierlijke ingrediënten bevatten en hier geen dierproeven voor gedaan zijn. Tot slot gebruiken vegans geen dieren voor entertainment, zoals sport of een bezoek aan een dierentuin. Gelukkig zijn er ontzettend veel alternatieven voor dierlijke producten en dat worden er alleen maar meer.

Motivatie

Voor de meeste mensen zijn dieren de belangrijkste reden, zoals ook uit bovenstaande definitie blijkt. Mensen zien dieren niet langer als dingen of producten die we kunnen uitbuiten en doden, maar als voelende wezens met intrinsieke waarde. Daarnaast kunnen gezondheid, het milieu, geloof of levensbeschouwing een reden te meer zijn om veganist te worden. Zie ook: ‘Waarom veganisme?’.

Stromingen

Naast veganisme zijn er verschillende stromingen die overlap hebben met veganisme in de praktijk. Meestal gaat het daarbij om een specifiek plantaardig dieet of eet men grotendeels plantaardig. Men leeft niet perse veganistisch, omdat iemand bijvoorbeeld wel nog leren schoenen koopt. De stromingen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

  • Flexanisten: Personen die grotendeels plantaardig eten maar die er op sommige momenten toch voor kiezen iets dierlijks te eten.
  • Raw Vegans: Personen die geen voedsel eten wat boven lichaamstemperatuur is verwarmd. Zij eten dus alleen rauwe voeding.
  • Freegans: Freeganisme is een beweging van mensen die zich tegen de kapitalistische maatschappij keren. Zij menen dat er door het kapitalisme mensen (arbeiders) en dieren worden uitgebuit. Ze proberen zonder geld te leven en kiezen er daarom bewust voor om te leven van alles wat over is, omdat er ook vaak veel goed voedsel wordt weggegooid. Deze mensen worden ‘freegans’ genoemd. Niet elke ‘Freegan’ is per definitie veganist, maar wel een groot deel daarvan. Echter zijn er ook freegans die zich veganist noemen, maar wel bepaalde dierlijke producten consumeren die anders weggegooid zouden worden. Technisch gesproken zijn dit parttime veganisten.
  • Fruitarisme: Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waarvoor een plant gedood of beschadigd is. Er zijn stromingen binnen het Fruitarisme, waarbij wel eieren of zuivel genuttigd worden.