Het aantal veganisten in Nederland groeit snel. Naar schatting tellen we zo’n 150.000 veganisten in Nederland (juli 2020). Ook steeds meer bekende Nederlanders omarmen veganisme. Het is mogelijk dat onderstaande personen veganist zijn of plantaardig eten.

Bekend van TV

© Gerard Stolk

Milouska Meulens

Presentatrice Milouska Meulens is bekend als presentatrice van het Jeugdjournaal. Volgens haar profiel op Twitter heeft Milouska een hart voor groen en eet ze plantaardig.

© Gerard Stolk

Iris Frederix

Iris Divina Frederix is schilder, coach, geeft masterclasses en is coach in het TV-programma Project Rembrandt. Haar werken zijn te zien bij Galerie En Voute in Schiedam, Galerie de Twee Pauwen in Den Haag en in haar atelier. Naast haar liefde voor kunst is Iris moeder van twee kinderen, doet ze veel aan fitness en leeft ze sinds 2016 veganistisch.

Miro Kloosterman

Miro Kloosterman is acteur (bekend van Goede tijden, Slechte tijden), model en health coach. Miro stond recentelijk op de cover van Men’s Health en eet plantaardig sinds 2013.

Foto: Garreth Barclay

Sanne Vogel

Sinds februari 2019 is Sanne Vogel overtuigd veganist. In een interview tegenover Vrouw zei de actrice: "Ik eet vanaf mijn twaalfde vegetarisch, maar onlangs las ik in een boek over veganisme hoe kalfjes direct na hun geboorte van de moeder worden gescheiden, zodat deze melk blijft geven, die dan door mensen wordt gedronken. Een pasgeboren baby die bij de moeder wordt weggehaald...dat raakte me. Daar wil ik niet meer aan meedoen."

Kiefer Zwart

Sinds 2016 presenteert onder andere Kiefer het schoolTV-programma 'De Buitendienst'. Kiefer is naar eigen veganist en heeft zich dan ook al diverse keren kritisch uitgelaten over dierlijke producten in het programma, zoals over zuivel.

Armanda Govers

Armanda Govers is activiste en bekend van het tv-programma Utopia, waar haar aanwezigheid veel impact had op de kijkers én op de bewoners. Bewoner Bas is inmiddels veganist.

Sporters

Janneke van der Meulen

Janneke van der Meulen is roeister en had van 2012 - 2015 de NOC*NSF A-status. Uitgangspunt om in aanmerking te komen voor een A-status is een mondiale top-8 prestatie tijdens een WK, Olympische Spelen of een ander internationaal topsportevenement dat wat betreft deelnemersveld en geleverde competitie gelijk is aan een WK.

Jeremy Reijnders

De 23-jarige veganist Jeremy Reijnders is de fitste man van Nederland gekroond! Hij veroverde begin april 2018 de eerste plaats bij de CrossFit Open NL. Ook deed hij in 2018 mee aan de Wereldkampioenschappen CrossFit met een team en stond hij op de cover van de Men’s Health Magazine.

Sanne Visser

Sanne Visser is powerlifter. Sinds 2015 at ze plantaardig en begin 2016 is ze veganist geworden. Ze deadlift met maar liefst 195.5 kilo (Nederlands record). haar PR als vegan is 185 kilo.

Nienke van Overveld

Nienke van Overveld, 25, is (internationaal) CrossFit athlete. Ze begon haar sport carrière als gymnast en mag zich sinds begin 2020 de fitste vrouw van Nederland noemen op het gebied van Crossfit. Een plantaardig diëet heeft haar geholpen haar sportieve prestaties te behalen.

Politici

Marianne Thieme

Begin 2015 werd via de media bekend dat Marianne Thieme, voormalig partijleider bij de Partij voor de Dieren, veganist is geworden. Ze maakte dit bekend tijdens de boekpresentatie van Meat, The Future. Volgens insiders is Marianne al langer veganist.

Esther Ouwehand

Esther Ouwehand is de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer en al jarenlang veganist. Op social media spreekt ze zich ook steeds meer uit over veganisme.

Schrijvers

Lisa Steltenpool

Oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme Lisa Steltenpool timmert al behoorlijk aan de weg op jonge leeftijd. Terwijl ze nog studeerde, schreef ze De vegarevolutie. Inmiddels is ze afgestudeerd als diëtist, heeft ze haar eigen praktijk geopend, blogt ze op lisasteltenpool.nl en heeft ze in 2016 haar tweede boek uitgebracht: Kickstart.

Eva Meijer

Eva Meijer is filosoof en schrijver. In 2017 promoveerde ze cum laude op een proefschrift over politieke stem van dieren. In haar boek Dierentalen bespreekt ze talen van niet-menselijke dieren, en in De soldaat was een dolfijn hun politiek handelen. Haar laatste roman Het vogelhuis gaat over een vrouw die samenwoont met koolmezen om ze van nabij te kunnen onderzoeken. Haar boeken zijn vertaald in elf talen.

Floris van den Berg

Floris van den Berg is is een Nederlandse filosoof. Hij schrijft onder meer over secularisme, atheïsme, dierethiek, milieufilosofie en veganisme. Want: Wie nadenkt wordt veganist, zo stelt Floris. Ook schreef hij het boek 'De Vrolijke Veganist'.

Boele Ytsma

Boele Ytsma is schrijver van het boek 'Ik ben een planteneter. Net als jij.' die in 2015 werd bekroond met een Vegan Award. Daarnaast blogde hij voor zijn blog De Planteneter, waar hij op 21 september 2016 mee besloot te stoppen.

Lisette Kreischer

Lisette is bekend met haar prachtige veganistische cupcakes en haar boeken "Veggie in Pumps" en "Ecofabulous koken". Ze mocht de Trendwatcher Of The Year award (TWOTY) in de categorie duurzaamheid en is ook winnares van de Vegan Award 2010. In 2015 won ze een Vegan Award voor Beste Vegan (Friendly) Cateraarr met haar initiatief The Dutch Weed Burger. Inmiddels is ze heel wat boeken verder en opent ze in 2017 haar eigen winkel!

Muzikanten

Teske de Schepper

Vanaf het moment dat Teske geluid kon maken en een pen kon vasthouden, begon ze met zingen en schrijven. Tekske is een creatief multitalent. Je kan haar kennen van haar blog, Youtube, Instagram of haar carrière als zangeres. Dat doet ze niet onverdienstelijk, want met meer dan 300,000 volgers op sociale media is ze een van de bekendste influencers van Nederland. Haar bereik zet ze o.a. in om mensen te vertellen over haar liefde voor dieren en jongeren te informeren over veganisme.

DJ Wesdex

Wesley Dorrius, beter bekend als dj Wesdex, maakt zich als dj en met zijn bedrijf De Groene Ontwerper sterk voor veganisme en duurzaamheid. Ook adviseert hij organisaties bij het duurzaam opzetten van festivals en andere evenementen. “Vanuit de United Music Event Foundation, UMEF, raden we veganistische catering aan.". [Foto: Margriet Alblas.]

Dj Wannabeastar

Jojanneke is deejay, veganist en je kan haar wakker maken voor een broodje plantaardige kroket (als ze slaapt tenminste). Ook haar dochter voedt ze veganistisch op.

Overige bekende veganisten in Nederland

Bronnen

1) Waarom een duurzame universiteit veganistisch moet zijn. Digitaal Universiteitsblad DUB, Universiteit Utrecht, 26 mei 2016. Bekeken op 8 juni 2020.
2) Clairesmission.com "Mijn naam is Claire van Vrijberghe de Coningh (1989). Ik ben en leef als veganist." Bekeken op 13 november 2016
3) "Ik zou mijn moeder nog opeten": "Ja, ik ben veganist. Tenminste, dat ben ik inderdaad in Nederland. Maar ik heb me hier gewoon voorgenomen om te overleven. " Expeditie Robinson, 17 november 2016. Bekeken op 20 november 2016
4) Expeditie Robinson 2016 - #11: Huilende Jalou verlaat Afvallerseiland, Televizier.nl, 18 november 2016. Bekeken op 20 november 2016. 'En zo is de grootste onthulling op deze eilandraad dat Dio in de proef rookworst heeft gegeten terwijl hij veganist is. “Hier eet ik gewoon alles. Ik zou zelfs m’n moeder opeten.'
5) Tijdens VegFest NL 2016 gaf Cor Sangers aan zo'n 20 jaar veganist te zijn.
6) Vegan Josje Huisman laat kindje in toekomst zelf eetkeuzes maken, 12 april 2019. Bekeken op 8 juni 2020
7) zelf gevraagd
8) Erasmus school of Economic gaat veganistisch lunchen, 19 maart 2018
9) Leonore doet als veganist mee aan NK bodybuilden: 'Iedereen zei dat het niet kon', 10 april 2018
10) Innerluck: Volleyballprofi eröffnet veganes Restaurant, 31 mei 2017. Eimsbutteler Nachrichten