Als mensen die geen veganist zijn, gevraagd worden over veganisme, komen nogal eens onwetendheden naar voren. In een artikel over de opkomst van veganistische producten in supermarkten op Nu.nl deden “experts” wel heel bijzondere uitspraken. We zetten de 8 fouten op een rij.

Trendfoodwatcher Anneke Ammerlaan: 
“de echte veganisten kopen alsnog niks van een bedrijf als Unilever”

Niet waar. Dat veganisten alleen maar producten kopen van bedrijven die 100% veganistisch zijn, klopt niet. Het is namelijk vrijwel onmogelijk. De meeste veganisten doen hun boodschappen bij supermarkten die dierlijke producten verkopen (want er zijn in Nederland vrijwel geen 100% vegan winkels). Veganistische producten van merken die ook dierlijke producten maken zoals Unilever blijken populair onder veganisten. Veganisme draait namelijk om het niet bijdragen aan de exploitatie van dieren en door vegan magnums van Unilever te kopen draagt een veganist daar ook niet aan bij.

Trendfoodwatcher Anneke Ammerlaan: 
“De one moment vegan, die af en toe veganistisch wil eten of af en toe een bewuste keuze wil maken, is wel gevoelig voor vegan Magnums en Solero’s.”

Onzin. Er bestaat niet zoiets als een ‘one moment vegan’. Als iemand af en toe bewust kiest om een veganistisch product te eten, zoals een veganistisch ijsje, maar de rest van de tijd wel dierlijke producten eet, dan is die persoon geen veganist.

Trendfoodwatcher Anneke Ammerlaan: 
“[met veganistisch eten] moet je toch de hele dag bezig zijn met rekenen of je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.”

Onzin. Dit is op zijn minst erg overdreven. Het enige dat veganisten moeten doen is het nemen van een B12-supplement. Verder moeten veganisten net als iedere Nederlander gevarieerd eten en in de wintermaanden een vitamine D-supplement nemen. De overige voedingsstoffen zijn vrij makkelijk uit voeding te halen, tenzij je extreem eenzijdig eet. De hele dag of zelfs elke week bezig zijn met berekenen of je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt is dus nergens voor nodig. Het is bijzonder dat een trendwatcher, zonder daar gekwalificeerd voor te zijn, dieetvragen beantwoordt. (Lees verder: Krijgen veganisten alle voedingsstoffen binnen?)

Trendfoodwatcher Anneke Ammerlaan:
“Daarnaast is het veganistische eten dat in de ‘enge, biologische winkels’ te koop is, voor veel mensen nog een te grote stap”.

Onzin. De meeste veganisten doen hun boodschappen gewoon bij supermarkten als Albert Heijn of Jumbo, die tegenwoordig vaak net zo veel veganistische producten verkopen als de gemiddelde biologische winkel. Daarnaast beweert Ammerlaan dat mensen nu speciaal naar een biologische winkel moeten als zij veganistisch ijs willen. Echter, vrijwel elke supermarkt verkoopt in Nederland meerdere soorten veganistisch ijs. De meeste soorten sorbertijs en waterijsjes zijn gewoon veganistisch en tegenwoordig verkopen Nederlandse supermarkten ook veganistisch Ben & Jerry’s ijs, Alpro roomijs, Valsoia roomijs en magnums, Professor Grunschnabel ijs en vegan Cornetto’s van Ola. Kortom, het is eigenlijk onmogelijk om een supermarkt te vinden die géén vegan ijs verkoopt. Dit statement van Anneke Ammerland is ook tegenstrijdig met de conclusie van het artikel waarin genoemd wordt dat Unilever allang meerdere soorten vegan ijs verkoopt in Nederland.

Trendfoodwatcher Anneke Ammerlaan: 
“Met een vegan ijsje kun je jezelf verwennen én iets goeds doen voor de wereld, denken consumenten. Je hoeft niet in te leveren om toch een goed gevoel te krijgen, terwijl worst vervangen door tofoe wel lastig is. Dat vinden de meeste mensen ronduit vies”

Onjuist. Het lijkt erop dat Ammerlaan niet op de hoogte is van de verschillende vegan worstjes die tegenwoordig in Nederlandse supermarkten te krijgen zijn, zoals de vegan rookworst van de Vegetarische Slager. Die smaken helemaal niet naar tofoe en zijn volgens sommige vleeseters ook niet van vleesworstjes te onderscheiden.

Hoogleraar Fogliano:
“Veel producten die al lang diervrij waren, worden opeens op de markt gezet als vegan. Een recent voorbeeld is de campagne rondom margarine” … “croissants die vroeger als ‘slechte kwaliteit’ werden gezien, omdat ze niet van roomboter maar van margarine werden gemaakt, worden nu verkocht als ‘vegan’ en daardoor voor een hogere prijs over de toonbank gaan.”

Onjuist. Croissants met margarine zijn vaak niet veganistisch, omdat aan margarine regelmatig dierlijke vitamine D toegevoegd wordt. Pas sinds kort zijn bijvoorbeeld de Basic croissants van Albert Heijn veganistisch, omdat zij op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme de vitamine D uit hun croissants hebben verwijderd. De prijs van deze croissants is ook niet omhoog gegaan, toen ze veganistisch werden. Hetzelfde geldt voor margarine. Producten hebben ook hier hun product geschikt gemaakt voor veganisten door de dierlijke vitamine D weg te laten uit de ingrediënten. Het idee dat deze producten al veganistisch zouden zijn, komt wellicht voort uit onwetendheid, maar klopt niet.

Hoogleraar Fogliano:
‘veganisten hebben een hekel aan palmolie, maar gebruiken wel producten die zijn gemaakt van kokosolie, terwijl die producten op dezelfde manier worden verkregen.’

Onjuist. Hoewel ze zich zorgen maken over de impact op de leefomgeving van dieren, zijn de Britse Vegan Society als de Nederlandse Vereniging voor Veganisme er duidelijk over dat palmolie veganistisch is. In vergelijking tot alternatieven is palmolie, ondanks alle problemen, een van de efficiëntste bronnen van olie met een relatief lage milieu-impact. Veel veganisten vermijden palmolie dan ook niet. Sommige veganisten gebruiken kokosolie, maar kokosolie is juist vaak niet veganistisch. Het is namelijk bekend dat veel bedrijven apen gebruiken voor het plukken van kokosnoten. Daardoor zijn kokosolie en andere kokosproducten vaak niet veganistisch, behalve van bedrijven die er bewust voor kiezen geen apen te gebruiken.

Hoogleraar Fogliano:
‘Een veganistisch dieet is helemaal niet zo goed als mensen denken. Er is een groot probleem in Zuid-Amerika door de grote vraag naar avocado’s en quinoa.’

Irrelevant en waarschijnlijk onjuist. De grote vraag naar avocado’s en quinoa is een groot probleem. Het is alleen niet helemaal duidelijk wat dit statement met een veganistisch dieet te maken heeft. Veganisten eten (voor zover bekend) niet vaker of meer avocado’s en quinoa dan de gemiddelde Nederlander. Omdat veganisten vaak bewust bezig zijn met dier en milieu zijn er juist ook veganisten die bewust dit soort producten mijden.

Noot: Nu.nl is via e-mail en Facebook op de hoogte gebracht van deze onwaarheden in het artikel. Onze vereniging heeft Nu.nl ook laten weten teleurgesteld te zijn dat voor een artikel over veganisme niet de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, maar de Nederlandse Vegetariërsbond benaderd is, het equivalent maar dan voor vegetarisme. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme wordt in het artikel wel  (verkeerd) genoemd, als Nederlandse Vereniging voor Veganisten. Nu.nl heeft nog niet gereageerd, of de fouten en onwaarheden aangepast.

Noot: 6 april 2018: De volgende twee opmerking van Hoogleraar Fogliano zijn verwijderd uit het artikel. Het gaat om: “veganisten hebben een hekel aan palmolie…” en “Een veganistisch dieet is helemaal niet zo goed als mensen denken…”