’s Ochtends bij het opstaan gaat het al mis: je gevoelsmatige leeftijd is vandaag minimaal 88. Je hoofd zit vol met watten, die toch een stuk beter op z’n plek zouden zijn onder je neus. Met wat tegenzin moet je na een paar uur toch toegeven: je bent ziek. Maar wat doe je eraan als vegan?

Voeding

Als je dacht dat je ‘vegan’ een synoniem was voor superman of supervrouw, dan moeten we je teleurstellen. Ook veganisten worden wel eens ziek. Volgens je tante of collega komt dit door vegansime en zou je dan ook zo snel mogelijk aan een kippenbouilloninfuus moeten. Niets is minder waar. Plantaardige voeding zoals groente, fruit en volkoren granen bevatten veel voedingsstoffen die van belang zijn voor de weerstand, zoals vitamine C en ijzer.

Medicatie

Toe aan iets sterkers? Als je het nodig is, schroom dan niet. Ja, alle medicatie is (verplicht) op dieren getest en kan dierlijke ingrediënten bevatten. Opmerkingen hierover kan je uitleggen aan de hand van de definitie van veganisme, die duidelijk maakt dat veganisme een streven is, voor zover praktisch haalbaar. Verder bestaat er ook medicatie die vrij is van dierlijke ingrediënten. Op onze Vegan Wiki vind je meer info over medicijnen, pijnstillers, zelfzorgmiddelen en niet te vergeten dropjes voor de keel.

Ontspanning

Als je alles uit de kast hebt gehaald om beter te worden, dan zit er nog maar één ding op: ontspanning. Kruip met een goed boek onder je synthetische dekbed of hang lekker op de bank met een interessante documentaire of mooie film over veganisme. Heb je niks interessants meer op DVD liggen, vraag dan of iemand iets te leen heeft of bekijk ons lijstje met vegan films en documentaires op Netflix. Waarschijnlijk heb je niet eens genoeg tijd om alles af te kijken, omdat je na een paar dagen alweer beter bent!

Tot slot: voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen. Zorg voor een goede weerstand, vermijd stress wanneer het kan en was je handen goed! Heb jij nog een tip? Laat het ons weten.