Het Voedingscentrum is met vernieuwde aanbevelingen gekomen voor zwangeren. Vooral de adviezen over vis en soja roepen veel vragen op bij veganisten. Maar wat betekenen deze aanbevelingen nu eigenlijk voor veganisten die geen dieren willen eten tijdens de zwangerschap? Kan dat nog wel veilig? Wij zochten het uit en het korte antwoord is: ja natuurlijk, mits je gevarieerd blijft eten en vitamine D, B12 en omega-3 blijft suppleren.

Vis of Omega-3?

In de nieuwe aanbeveling voor zwangeren wordt de nadruk gelegd op het eten van vis. Als we het advies nader bekijken, blijkt niet ‘vis’ een vereiste te zijn voor gezondheid van moeder en kind tijdens de zwangerschap, maar omega-3 vetzuren (DHA). Het voedingscentrum raadt zelfs af de meeste soorten zeedieren te eten, vanwege de hoge gehalten aan giftige stoffen die daarin voor kunnen komen. Voor veganisten is er dus geen noodzaak om opeens over te gaan op het eten van vissen. Met plantaardige supplement voor omega-3 kun je goed uit de voeten. De aanbeveling voor zwangeren is om elke dag 250-450 mg DHA te nemen.

Uitkijken met soja?

In de media wordt het advies om terughoudend te zijn met sojaproducten tijdens de zwangerschap opgevat als ‘soja is slecht voor zwangeren’. Als we het advies echter nader bekijken, blijkt de ‘beperking’ van sojaproducten, of eigenlijk isoflavonen, die in dit advies wordt aangeraden heel ruim. Omgerekend zou een vrouw van 65 kilo dagelijks ongeveer 100 gram tofu, 100 gram tempeh, en 200 ml sojamelk per dag mogen eten. Of 200 gram sojayoghurt, 250 gram(!) sojaburgers en 75 gram edamame boontjes. Zwangere vrouwen kunnen dus met dit advies bij hun ontbijt, lunch en avondeten een portie soja eten, zonder dat dit ’te veel’ is. Zwangere vrouwen kunnen dus gewoon gevarieerd eten, en sojaproducten afwisselen met andere plantaardige eiwitbronnen.

De wetenschappelijke onderbouwing van het advies over soja is bovendien niet zo sterk. De resultaten van dierproeven zijn slechts in beperkte mate indicatief voor het effect op mensen. Hier zou meer onderzoek naar moeten worden gedaan. Ook nemen ze als basis een Frans onderzoek waarvan ze zelf aangeven dat het deels achterhaald is. Dit is op zich nogal vreemd. Er is meer onderzoek nodig, wat waarschijnlijk heeft geleid tot een advies dat aan de voorzichtige kant is.

Nogmaals, met een gezond en gevarieerd plantaardig voedingspatroon is het gewoon goed mogelijk om ook tijdens de zwangerschap veganistisch te blijven leven, net als overigens tijdens alle levensfasen. Mocht je hulp nodig hebben bij het samenstellen van een gezond dieet voor jou en je kind, dan kun je er voor kiezen om advies in te winnen bij een plantaardige diëtist/specialist.