De Horecava is voor veel bedrijven het moment om te laten zien wat ze het komende jaar gaan lanceren. Dat de groei van het veganisme stevig doorzet was duidelijk te merken. Nog nooit werden zoveel veganistische producten gepresenteerd en nooit eerder was er zo veel interesse. Wij waren aanwezig en vroegen de ondernemers op het Veggie & Vegan plein wat ze op de planning hebben staan voor veganisten. 5 vegan trends om in de gaten te houden in 2020. 

Vegan-vriendelijk met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme
De Nederlandse Vereniging voor Veganisme was present met een stand om ondernemers te informeren hoe ze succesvol kunnen inspringen op de groeiende vraag naar veganistische producten. Wij spraken veel restauranthouders en cateraars die deze groei herkennen en doorhebben dat de consument steeds kritischer wordt en steeds vaker kiest voor een volledig plantaardig menu. Ze ontvingen onze nieuwe Horeca-brochure met tips en trucs voor vegan succesverhalen.

1. Meer vegan in de horeca

SoFine
Ook SoFine is bezig om zich te profileren op de horeca met een serie aan borrelhapjes met kipachtige stukjes, de Sochicken en SoFish nuggets en bitterballen in de smaken spinazie met rooktofu, pompoen met olijven en rode bieten. De standhouder – ze bleek zelf ook veganist te zijn – gaf aan dat er waarschijnlijk meer aan komt zoals kipstukjes in teriyaki. Ook hebben ze voor op de menukaart verschillende vleesopvolgers zoals een vegan Smoky Texas Burger, Seeweed burger en een burger van groene asperges. Dus veel om te kiezen.

De Vegetarische Slager
DVS is op dit moment voornamelijk bezig met het ontwikkelen voor de horeca. Aan het assortiment met veganistische rookworst, kipstukjes en rulgehakt, worden ook de veganistische kipburger, kip teriyaki stukjes, kip shoarma en kip gyros toegevoegd. Wanneer die naar de consumentenmarkt zullen verschuiven, was op moment van vragen nog niet duidelijk. Het vervangen van het kippeneiwit voor een plantaardige variant zal in 2020 waarschijnlijk nog niet gebeuren. Voor het vervangen door aardappeleiwit zou het product aangepast moeten worden om nog hetzelfde te smaken. Een proces dat onder Unilever minder snel gaat dan onder Jaap Korteweg. ‘Voorheen was het: als Jaap het goed genoeg vond, kon het op de markt. Bij Unilever moeten er smaakpanels aan vooraf gaan’, liet de marketingmedewerker weten. Helaas betekent dit niet dat nieuwe producten standaard veganistisch worden gemaakt. Het nieuwe product van DVS dat tijdens de Horecava groots werd gelanceerd, was slechts vegetarisch.

2. Meer concurrentie onder vleesopvolgers

Meatless Farm
Nieuwkomer op de Nederlandse markt is het Britse merk Meatless Farm. Hun producten liggen als in de meeste grote Britse supermarkten en ze leveren intussen ook aan het grote Wholefoods in Amerika. Het was nu tijd voor het Europese vaste land waaronder Nederland. Er worden op dit moment gesprekken gevoerd met meerdere Nederlandse supermarkten om hun producten op te nemen in hun schappen. Het gaat dan om burgers, gehakt, worsten én gehaktballen. De soja-vrije gehaktbal konden we op de Horecava alvast proeven en smaakten ons zeer goed. Meatless Farm is er trots op dat ze de gehele keten van boer naar fabriek precies in kaart hebben en werken er aan om ook andere van hun producten soja-vrij te maken.

Apollo
Apollo is vooral bekend van de sauzen, kruiden en delicatessen zoals zongedroogde tomaten. Tijdens de Horecava presenteerden ze met trots hun vegan basismelanges op basis van tarwe. Een chef hoeft enkel wat water toe te voegen en kan zijn eigen vegan burger, bal of schijf kneden. Ideaal voor restaurants die toch hun eigen creativiteit willen meegeven aan een burger. Het product werkt genomineerd voor de Horecava Innovation Award 2020.

3. Meer ijs en jackfruit

Lemar
Iedereen weet dat het lekker is, maar niet iedereen weet hoe het goed klaar te maken: Jackfruit. Daarom stond Lemar op de Horecava met een aantal ideeën klaar. We mochten zelfs een zoete variant op jackfruit op een dadelbroodje proeven die verrassend smaakte. Uiteraard was er ook jackfruit in de smaken smokey en curry die ze bij Hanos en Sligro verkopen.

Biococo
De Eindhovense ondernemer Hedwig Horsten is vegan ijs gaan maken, omdat ze zelf lactose-intolerant is. Het biologische kokosijs is er in de smaken banaan, cappuccino, chocolade, kaneel, karamel, noten en vanille. Biococo is nu bezig om zich te vestigen op de Duitse markt, de ontwikkeling van een verbeterde vanille-smaak en komt binnenkort met 5 liter potten. 😲 Wel voor de groothandel, maar toch.

4. Vegan worstenbroodjes zijn een hit

Keilekker levert Brabantsche worstenbroodjes in verschillende steden door Nederland van Brabant tot Den Haag én bij Picnic. Bijzonder is dat ze ook vegan worstenbroodjes hebben. De eigenaar was er trots op aangezien die nu al 25% van zijn omzet uitmaakten, en voelde zichzelf er ook prettiger bij als hij geen vlees van dieren verkocht. De vegan worstenbroodjes zijn ook te koop op de Universiteit Maastricht nadat Albron inzag dat veganistische producten inspelen op de vraag van hun studenten.

5. Vegan wijn ook alcoholvrij

Thomson & Scott presenteerde met trots hun vegan wijnen en vertelde dat ze het belangrijk vinden dat mensen weten hoe hun producten worden gemaakt. In hun geval dus met filtertechnieken waarbij dieren niet gebruikt worden. Wat we nog niet vaak gezien hebben, is alcoholvrije vegan wijn. En die heeft Thomson & Scott met de mouserende Noughty.