Foto door Lamiot (CC BY-SA 4.0)

Uit nieuw wetenschappelijke onderzoek blijkt dat een variëteit van eendenkroos mogelijk een bron van vitamine B12 is. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme adviseert om te wachten tot deze resultaten ook in andere wetenschappelijke onderzoeken bevestiging krijgen en in de tussentijd niet zelf te experimenteren. De NVV adviseert veganisten om een vitamine B12-supplement te gebruiken.

De kwaliteiten van eendenkroos (waterlinzen) zijn zeer interessant. Het bevat een relatief hoog eiwitgehalte en bevat veel belangrijk vitamines, mineralen, voedingsvezels, anti-oxidanten en beta-carotenen. Een variëteit Wolffia Globosa biedt zelfs alle negen essentiële aminozuren, polyfenolen, ijzer en zink. Eendenkroos wordt hydroponisch geteeld (op water) waardoor er heel steriel geteeld kan worden met een hoge mate van hergebruik van meststoffen. Het plantje is dan ook een van de veelbelovende alternatieven voor dierlijke eiwitbronnen.

B12 in waterlinzen?
Uit nieuw Israëlisch onderzoek zou blijken dat eendenkroos mogelijk ook vitamine B12 maakt dat werkzaam is voor het menselijke lichaam (ook wel bio-actief B12). De onderzoekers creëerden een nieuwe soort, de Mankai. Uit hun onderzoek op 36 mannen bleek dat de groep die Mankai aten een toename hadden van vitamine B12 in het bloed die groter bleek dan bij de groep die kaas of erwten als dierlijke eiwit aten. De hoeveelheid B12 in eendenkroos zou zelfs 20 mcg per 100 gram (droge stof) zijn. Terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen 2,8 mcg is.

Is de Mankai een hoogwaardige bron voor bio-actieve vitamine B12?
Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is mogelijk dat de gevonden vitamine B12 niet door de plant zelf wordt geproduceerd, maar door een micro-organisme dat bij de teelt onbedoeld ook aanwezig is. De onderzoekers geven zelf echter aan dat de B12-gehalte in de Mankai niet vermindert door het te wassen, en vermoeden dat het gaat om een symbiose waarbij B12-producerende endofytenbacteriën zich in het weefsel van de plant nestelen. Hier is echter nog geen onderzoek naar gedaan.

Nog niet voor de mens
Waterlinzen zijn vooralsnog niet toegestaan voor humane consumptie. Het wordt door de European Food and Safety Agency (EFSA) gezien als een Novel Food waarvoor eerst via wetenschappelijk onderzoek aangetoond moet worden dat het verteerd kan worden en veilig is. In Nederland is het Wageningen Plant Research team bezig om deze toelating voor humane consumptie te krijgen. Zij doet onderzoek naar het eendenkroos en geeft aan binnenkort haar onderzoeksresultaten te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. De onderzoeksgroep laat de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) weten zelf skeptisch te zijn over de publicatie van hun Israëlische collega’s en geeft aan dat de WUR met haar eigen onderzoeken nog nooit vitamine B12 heeft kunnen aantonen in dit plantje.

Advies: blijf bij B12-supplementen
De Nederlandse Vereniging voor Veganisme raadt het experimenteren met eendenkroos als B12-bron ten zeerste af. De gevolgen van een B12-tekort wegen te zwaar. Ook zijn de onderzoeksresultaten nog niet bevestigd in andere wetenschappelijke publicaties. Tevens betreft het hier enkel de Wolffia Globosa een soort die enkel in Azië en in Noord- en Zuid-Amerika voortkomt. Het is nog geen enkel bewijs dat er bio-actieve B12 aanwezig is in andere waterlinzen-variëteiten. Ook als het onderzoek bevestigd wordt, kan het per plant enorm variëren hoeveel waterkroos je dan zou moeten eten om voldoende B12 binnen te krijgen. De NVV adviseert veganisten om een vitamine B12-supplement te gebruiken.

Meer informatie