De Nederlandse Vereniging voor Veganisme stelt voortaan een aantal gratis lidmaatschappen beschikbaar voor mensen met een krappe beurs. De regeling is bedoeld voor mensen die graag lid willen zijn, maar waarvoor de minimale contributie een drempel is. Voor wie in zo’n situatie zit, is het nu mogelijk om gratis een jaar lid te zijn van de NVV. Na afloop van het jaar ontvang je een bericht en kan je je kosteloos opnieuw aanmelden of kiezen voor een betaalde lidmaatschap als de situatie is veranderd. De regeling is op basis van vertrouwen. Het enige wat geïnteresseerden hoeven te doen is een mail sturen naar administratie@veganisme.org met eventueel een motivatie. Per jaar zijn er maximaal 50 plekken beschikbaar.

Het gratis lidmaatschap is een van de adviezen van de commissie Diversiteit & Inclusiviteit die we dit jaar hebben opgericht. Over het initiatief vertelt Radjan Hanoeman, voorzitter van de commissie D&I: “We zagen een kans om vanuit de NVV ook iets te betekenen voor mensen die moeten leven met een beperkt budget, een vergeten groep. Het biedt op sociaal vlak voordelen om een onderdeel te zijn van een community en misschien vrijwilligerswerk te doen. We hopen dan ook dat veel mensen gebruikmaken van de regeling.” Radjan vult verder aan dat er een misvatting bestaat dat een veganistische levenswijze veel geld kost: “Afhankelijk van de manier waarop je hier een invulling aan geeft kan dit waar zijn; het kan duur zijn maar zeker ook goedkoop. Veganistisch eten kan juist voordelig en voedzaam zijn.”

De regeling sluit aan op signalen tijdens de algemene ledenvergaderingen waar leden hebben aangegeven meer te willen doen voor mensen waarvoor de minimale contributie eigenlijk te hoog is. NVV-voorzitter Emile Dingemans is blij dat de vereniging deze regeling nu kan bieden. “Verenigen doen we samen. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk drempels zijn om deel uit te kunnen maken van de vereniging. Zeker in deze tijd met oplopende inflatie ervaren steeds meer mensen dat ze minder te besteden hebben. Maar ook zij verwelkomen we graag.”

Ken jij iemand die graag lid wordt van de NVV maar daarvoor een te krappe beurs heeft, stuur ze deze mogelijkheid dan gerust door zodat zij ook lid kunnen worden.