Nog altijd is het in veel zorginstellingen slecht gesteld met de beschikbaarheid van maaltijden die aansluiten bij een veganistische levensovertuiging. Dat merkte ook de 82-jarige mevrouw Mensink die voor revalidatie na een operatie gekozen opgenomen werd in de St. Janskliniek, waar ze in de jaren ’70 10 jaar lang als nachthoofd werkte. Ze liet het er niet bij zitten en zocht contact met het Noordhollands Dagblad. Zij publiceerden afgelopen vrijdag haar verhaal.

Mevrouw Mensink: ‘Als je moet herstellen van een operatie, dan moet je niet ondervoed raken. Ik wil gewoon een volwaardige maaltijd!

Geen toegang tot vegan maaltijd

Afgelopen zondag was voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme Emile Dingemans persoonlijk op bezoek bij mevrouw Mensink. Ze vertelde dat ze in de St. Janskliniek drie weken lang geen toegang had tot een plantaardige maaltijd. Het vlees in de maaltijd at ze niet uit principe, waardoor ze dagelijks een onvolledige maaltijd at. Een vriend haalde soms wat vegan producten uit de supermarkt voor haar. De publicatie in het Noordhollands Dagblad had kort effect. De dag erna werd voor mevrouw Mensink speciaal vegetarische snert gemaakt. Maar voor de zondag stond alweer kalkoen op het menu zonder duidelijkheid of er iets anders voor haar geregeld zou worden. Namens de NVV ontving mevrouw Mensink een veganistische maaltijd met een aantal lekkernijen, waardoor ze die avond gelukkig alsnog veganistisch kon eten.

20 jaar veganist

Mevrouw Mensink – sinds haar 17e vegetariër en al 20 jaar veganist – had samen met haar levenspartner een boerderij in Duitsland waar ze dieren opvingen die ze vrijgekocht hadden uit slachthuizen. Afgelopen december overleed haar levenspartner waar ze 47 jaar mee samen was, toen ze zelf na een operatie 6 weken in Nederland voor revalidatie verbleef in AG Bodaan in Bentveld. Mevrouw Mensink geeft aan dat ze gelijkende ervaringen had bij de zorginstellingen AG Bodaan en bij de Schoterhof in Haarlem waar ze na 3 dagen uit narigheid vertrok. Ze benadrukt graag dat afgezien van het eten, de verzorging in de St. Janskliniek verder prima is.

Hulp vanuit de ‘vegan community’

Mevrouw Mensink is ontroert door de hartelijke reacties die ze ontving vanuit de ‘vegan community’. Veganisten belden met haar, kwamen bij haar op bezoek, zetten een inzamelactie op of probeerden een kookgroep te organiseren om haar te steunen. Deze maandag vertrekt ze weer uit de St. Janskliniek. Dan kan ze weer veganistisch voor zichzelf koken, waar ze naar eigen zeggen geen hulp bij nodig heeft. Mevrouw Mensink is wel op zoek naar mensen die over enkele weken met haar voor een of twee weken mee naar Duitsland (Niederirsen, Westerwald) willen gaan om het huis leeg te halen, kasten af te breken en een auto mee te nemen naar Nederland. Wil jij haar hier mee helpen, stuur ons dan een berichtje zodat we jullie in contact met elkaar kunnen brengen.