In navolging van onze petitie voor een vegan maaltijd in alle (semi-)overheidsinstellingen, heeft de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel ingediend in de Amsterdamse raad om dit te realiseren in heel Amsterdam. 

Vorige week startte de Nederlandse Vereniging voor Veganisme een petitie voor een vegan maaltijd in alle (semi-)overheidsinstellingen. Als vereniging zien we dat veganisten en mensen die plantaardig willen eten hier vaak geen toegang toe hebben als ze bijvoorbeeld in het ziekenhuis of een zorghuis zijn opgenomen. De petitie is massaal ondertekend en ook in de landelijke pers niet onopgemerkt gebleven. Nog voordat de petitie aangeboden is aan de ministeries, is er al politiek succes.

De Partij voor de Dieren heeft namelijk een initiatiefvoorstel ingediend in de Amsterdamse raad om te zorgen dat Amsterdam de eerste gemeente wordt waar plantaardige maaltijden altijd een optie zijn in onder andere universiteiten, ziekenhuizen en zorghuizen. Het initiatief is onderdeel van het drie-puntenplan om Amsterdammers en bezoekers van de stad vaker te laten kiezen voor gezonde, plantaardige voeding.

De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Amsterdam met publieke instellingen een convenant sluit om te zorgen dat medewerkers, bezoekers en patiënten vanaf 2022 volwaardige plantaardige maaltijdopties kunnen verkrijgen in alle met publiek geld betaalde instellingen. Ze wil dat de gemeente in overleg gaat met scholen, onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen, musea en andere met publiek geld betaalde instellingen met restauratie of catering. De partij gaat zelfs nog een stap verder door het een van de voorwaarde te maken voor subsidie. Dat betekent dat het bij gesubsidieerde instellingen met eetgelegenheden dagelijks mogelijk moet zijn om een volwaardig plantaardige maaltijd te eten.

NVV-voorzitter Emile Dingemans is blij met de politieke steun: “We hopen dat ook andere politieke partijen zich zullen aansluiten bij het initiatiefvoorstel en steunen dat veganisten recht hebben op een maaltijd die aansluit bij hun levensovertuiging. Zeker in een tijd waarin het aantal mensen dat plantaardig eet sterk groeit, en de voordelen van plantaardig eten voor mens en milieu evident zijn.