Nederland is een tweede veganistische studentenvereniging rijker: Vegan Student Association Nijmegen. Elena Freudenberg (voorzitter), Paul van Gent (penningmeester) en Rebecca van Eijden (secretaris) zagen dat het aantal vegan studenten ook in Nijmegen toeneemt. De NVV steunt het nieuwe initiatief van harte. In februari van dit jaar steunde de NVV ook de oprichting van VSA Groningen, waar de Nijmeegse studenten hun inspiratie vonden.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is verheugd dat in korte tijd twee veganistische studentenverenigingen zijn opgericht. Emile Dingemans, voorzitter NVV: “Wie had vijf jaar geleden gedacht dat je als student bij de nummer 1 en 2 studentensteden in Nederland zou kunnen aankloppen bij een végan studentenvereniging? Natuurlijk, we hebben nog een lange weg te gaan in het uitbannen van diergebruik. Maar het is bemoedigend om te zien dat ook steeds meer studenten veganisme omarmen. Het wordt steeds meer de norm in plaats van de uitzondering.”

De NVV steunt de nieuwe studentenvereniging dan ook graag en heeft bijvoorbeeld 200 VeganChallenge flyers, 200 flyers over veganisme en tientallen VEGAN Magazines gestuurd. Deze zijn afgelopen maandag ingezet door de studentenvereniging in hun stand op de RU intromarkt. De vereniging kreeg overweldigend veel positieve reacties en mensen aan de stand die geïnteresseerd waren in veganisme op dit belangrijke evenement, laat penningmeester Paul van Gent desgevraagd weten. Donderdag 29 augustus staat de Vegan Student Association op de HAN intromarkt.

VSA Nijmegen wil veganistische studenten bij elkaar brengen, maar wil niet ‘anders’ zijn. Voorzitter Freudenberg: “We willen niet anders zijn dan andere verenigingen. Er is alleen een sterke focus op een bepaald onderwerp. Deze studenten zien iets in de wereld dat beter kan en maken daar keuzes in. De vereniging is open voor iedereen die interesse heeft om stappen te zetten naar een veganistische leefstijl.” De studentenvereniging zal daarom onder meer kookworkshops voor studenten, lezingen over ethische kwesties en filmavonden met veganisme in de hoofdrol organiseren.

Penningmeester Paul van Gent benadrukt dat een veganistische leefstijl meer is dan alleen een dieet. “Het belangrijkste voor veganisten is het vermijden van dierlijke producten. Het idee hierachter is dat de mens dieren zo veel mogelijk in hun eigen waarde moet laten, aangezien het tegenwoordig eenvoudig is om zonder dierlijke producten te leven. Daarnaast speelt de voetafdruk van de bio-industrie op onze aarde een grote rol en de positieve invloed van plantaardig eten op de gezondheid.”

Meer informatie over VSA Nijmegen is te vinden hun website (Facebook).