Interview afgenomen op: 10-07-2021

Anjuli, 28 jaar, en Mike, 35 jaar, krijgen vaak te horen dat ze er niet als vegans uitzien. Ze zijn 7,5 jaar samen en waarderen wat moeder natuur hen te bieden heeft, houden van eten en rijden graag samen motor. Twee jaar geleden zijn ze tegelijk vegan geworden, vanuit liefde en respect voor de dieren.

Anjuli: Vroeger aten we echt veel vlees. Ik ben niet zo groot, maar at altijd heel veel. Ik bestelde bijvoorbeeld ook nooit een lady steak, maar dan een steak van 500 gram. Zo’n grote steak kon ik zonder moeite opeten. Voordat we vegan werden hadden we eerder een soort piek in onze vleesconsumptie. Toch voelden we ons voordat we vegan werden een tijd lang niet goed bij vlees eten. We wisten alleen niet hoe we het anders konden doen.

Game Changers

Ergens diezelfde periode keek Mike Game Changers op Netflix. Dat heeft hem  heel erg aan het denken gezet en geïnspireerd. Wat hem het meest triggerde was dat vlees eten zo’n onwijs effect heeft op je gezondheid. We kwamen er kort daarna achter hoe de ‘vee’-industrie in elkaar steekt, daar waren we ook flink van ontdaan. De druppel was echter toen we in oktober een keer uit eten gingen met mijn tante. Zij vertelde, terwijl ik mijn lamsvlees zat te eten, dat de dieren die wij eten heel veel angst en stress hebben gekend in hun leven en dat die negatieve energie in hun vlees is gaan zitten. Als wij dat vlees dan eten, dan krijgen wij dus ook die negatieve energieën binnen. Dat heeft ons heel erg aan het denken gezet.

Overstap naar veganisme

Met kerst heb ik mijn laatste stuk vlees gegeten. Mijn familie had zich uitgesloofd en allemaal eten gemaakt, onder andere veel vlees. Ze wisten niet dat wij er over na aan het denken waren om geen vlees meer te gaan eten. Dus ik heb die dag vlees gegeten, maar met tegenzin. Daarna ben ik vegetariër geworden, en twee weken later veganist. Mike heeft op één dag na hetzelfde gedaan. Die ene keer was toen we uiteten gingen en hij lam bestelde. Ik zei nog tegen hem “Nee, dit wil je niet”, maar hij heeft het toch gegeten. Dat was zijn laatste keer, het smaakte hem ook niet meer. Niet iedereen weet goed wat het verschil is tussen vegetarisch en veganistisch. Voor sommige mensen is het ook niet makkelijk aan een verpakking te zien. We waarderen het wel heel erg dat onze omgeving zo hun best doet.

Respect voor de natuur

Sinds we veganistisch zijn gaan leven hebben we veel meer respect en waardering gekregen voor alles wat moeder natuur ons te bieden heeft. Ik kan een appel of aubergine nu ook echt heel erg waarderen en zelfs lief vinden! Als ik me niet goed voel en ik eet een appel voel ik me ook echt beter! Misschien dat het deels placebo is, maar het werkt wel.

Gebalanceerd dieet

We hebben ons er ook over de maanden heen in verdiept welke voedingswaarden in welk voedsel zitten en wat we moeten eten om een gebalanceerd dieet te hebben.  We eten misschien twee keer per week vleesvervangers, zoals vegan burgers uit de supermarkt, maar vleesalternatieven zoals falafel zijn veel minder bewerkt en natuurlijker, dat vinden we fijner. We houden erg van mijn eigen gemaakte pompoensoep met gember, chili, kerrie, uien, knoflook, paprika en kokosmelk. De Udon noedels die Mike kan maken zijn ook echt heerlijk en we vinden curries erg lekker.

Mike: Uit eten gaan we de laatste maanden niet zo vaak. Deels vanwege de lockdowns die er zijn geweest, maar ook deels omdat je als vegan vaak minder opties op de menukaart hebt. En zoveel kunnen kiezen is, wat voor ons, uit eten gaan leuk maakt.

Veganisme voor elk type mens

Mike: Op m’n sportschool is er vanuit sommigen wel interesse in het veganisme. Ik doe aan een vechtsport en daar lopen veel ‘alfa-mannen’ rond. Maar ook zij zijn geïnteresseerd in plantaardig eten, vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Zo probeert iemand met wie ik sport zijn dierlijke producten af te bouwen. Eerst is hij gestopt met melk drinken, daarna met kwark eten. En het bevalt hem goed! Veel van hen zijn bang dat hun sportprestaties eronder lijden, maar sportprestaties kunnen zelfs beter worden! Het helpt misschien ook dat een bekende UFC vechter, Nate Diaz, vegan is. Van wie je het ook niet verwacht had, is Anjuli haar oom. Een stoere man, helemaal onder de tatoeages, hij werkt in de bouw. Als hij gaat lunchen zit hij met zijn broodje hagelslag of pindakaas, terwijl zijn collega’s dan brood met paté of filet americain eten. Hij zegt dan ook gerust “kijk uit, je krijgt kanker van dat eten”. Vrij grof, maar wel duidelijk! Het is goed dat het bespreekbaar wordt gemaakt wat de nadelen zijn van vlees eten. En ieder doet dat op z’n eigen manier.

Andere mensen inspireren

Anjuli: Wij hebben in de loop van de tijd best een heel aantal mensen geïnspireerd voor vegetarisch eten en een veganistische leefstijl. Echt heel mooi om te zien! Wat voor mijn idee het beste werkt is om zelf het goede voorbeeld te geven. Ook praten wij heel enthousiast over het veganisme en dat werkt voor veel mensen aanstekelijk. We vertellen wel graag ons eigen verhaal. Op mijn werk zijn nu twee personen daardoor vegan geworden. En met collega’s zorg ik er ook voor dat er binnen het bedrijf vaker plantaardige gerechten worden gemaakt door de influencers met wie we samenwerken. Ook bevatten de food blogs die we posten nu vaker vegetarische of veganistische recepten. Stap voor stap komen we dichterbij een plantaardige wereld!

Het is voor ons niet moeilijk om vegan te leven. We hebben nog wel niet-vegan dingen in ons leven, zoals onze leren motorpakken. Deze hadden we al voordat we vegan worden. Het is ook zo zonde om weg te gooien, dus we gaan ze opdragen. Maar daarna kopen we zeker geen leren pakken meer!

Vegan burgers voor het goede doel

Mike: We hebben ook een keer daklozen, zonder dat ze het wisten, vegan burgers laten eten. We hadden 100 burgers besteld bij Dutch Weed burger. Dit hebben we op Tweede Kerstdag samen in de daklozenopvang bereid en uitgedeeld. Bij familie, vrienden en op werk hadden we van tevoren een bijdrage opgehaald om dit project te supporten. Dit was binnen een paar dagen gelukt! Met Kerst bakte ik de burgers en Anjuli decoreerde ze en serveerde ze aan de daklozen. Vroeger heeft ze bij de McDonalds gewerkt, dus daar heeft ze geleerd om de burgers leuk te decoreren. We waren een goed team samen! De daklozen hadden allemaal niet door dat het vegan burgers waren. Ze zeiden zelfs dingen als: “Zo, ik zit zo vol van dat vlees”. We hebben ze nooit gezegd dat de burgers vegan waren. Het was echt super dankbaar werk en zoiets willen we zeker vaker doen!

Bronnen