Elk jaar op de eerste zondag in augustus is het Vegan Potluck Day! Vorig jaar werd Vegan Potluck Day voor het eerst gehouden en niet zonder succes: op 20 locaties door heel Nederland werden potlucks georganiseerd. Dit jaar willen we daar een nog groter succes van maken en hopen dat in elke provincie (en buiten Nederland!) weer veel potlucks georganiseerd worden. Maar wat is dat eigenlijk, een potluck?

Wat is een potluck?

Een potluck is een samenkomst van mensen, waarbij één of meerdere mensen de potluck hosten. Alle gasten, en de host, nemen een gerecht mee. In dit geval uiteraard een plantaardig gerecht. Zo kan je mensen ontmoeten, lekker eten en nieuwe gerechten ontdekken. Soms wordt een potluck gecombineerd met een spelletje of andere activiteit. De locatie kan bij iemand thuis zijn of bijvoorbeeld in een park.

Potluck hosten

Een potluck hosten is simpel. Maak (bij voorkeur via Facebook) een openbaar evenement aan. Geef het als naam: ‘Vegan Potluck Day’, gevolgd door de plaatsnaam, bijvoorbeeld Amsterdam. Nodig mensen uit die in de omgeving wonen en zorg voor een goede voorbereiding: communiceer duidelijk de plaats, tijd en exacte locatie. Kom zelf op tijd. Neemt iedereen zelf een bord en bestek mee? Hoe kunnen gasten je bereiken?

Deelnemen

Een potluck bijwonen is zo mogelijk nog simpeler. Zet jezelf op aanwezig bij een van de potlucks die gehouden worden en maak een lekker, plantaardig gerecht. Soms vinden mensen het prettig om te weten welke ingrediënten er in een gerecht zitten, dus hier kan je rekening mee houden. Inspiratie vind je volop op internet, zoals op onze VeganChallenge website. En op ons lijstje met meer dan 55 Nederlandstalige blogs.

Vergeet niet alle evenementen door te geven via ons Facebook evenement! Voor meer tips, zie ook het artikel Vegan Potluck Day 2015.