Simone Hendriksen gebruikt 100% vegan make-up voor haar werk als visagist en haarstylist. Ze werkt voornamelijk met mode-ontwerpers, maar dit jaar is zij ook betrokken bij de Vegan Kalender. Ze maakt namelijk alle veganisten op die model staan in de kalender.

Waarom is sommige make-up niet vegan?

De niet-vegan ingrediënten die het meest in make-up voorkomen zijn bijenwas of karmijn. Bijenwas maakt make-up smeuïg en zorgt ervoor dat je het goed kan uitsmeren. Het is afkomstig uit het lichaam van bijen en wordt gebruikt om honingraten te maken. Karmijn is een kleurstof verkregen door het vermalen van cochenilleluizen. Het komt vooral in roodgekleurde producten voor. Online is er wel veel over te vinden. Merken zijn wel heel erg open over hun gebruikte ingrediënten. Zo kan je bij elk make-up product de ingrediëntenlijst vinden. Als je het niet zeker weet staat het vaak wel bij de veel gestelde vragen of producten of merken vegan zijn.

Wat zijn jouw favoriete make-up merken?

Als ik nu iets nieuws koop dan is het van een 100% vegan merk. Dan weet ik zeker dat ik iets koop van iemand of een bedrijf die dezelfde mindset heeft, in plaats van dat ze alleen extra geld willen verdienen. Als een merk volledig vegan is, dan maken zij voor mijn idee de producten kwalitatief heel erg goed omdat zij moeten concurreren met de allergrootste merken.
Mijn favoriete merken zijn:

100% vegan merken Merken die een vegan-lijn hebben,
maar niet volledig vegan zijn
  • RCMA,
  • Milk Make-up
  • Hourglass Cosmetics
  • Face Atelier.
  • Make-up Studio
  • NYX,
  • Kryolan.

.
Mijn favoriete make-up product is het foundation en concealer pallet van RCMA (#10) met 18 verschillende soorten huidskleuren. Er zit 50% pigment in, dat is heel erg veel. In andere make-up is het maar 10% – 15% pigment. Deze kit bespaart heel veel ruimte omdat het 2-in-1 is.

Is vegan make-up duurder dan niet-vegan make-up?

Vegan make-up is niet per se duurder dan niet-vegan make-up. RCMA is bijvoorbeeld een visagistenmerk. Zij zijn wel duurder, maar de kwaliteit is echt heel erg goed. Verder is Catrice, te koop bij Kruidvat, nu voor 90% vegan. Essence, te koop bij Etos, heeft ook veel vegan producten die ook dierproefvrij zijn. Dat zie je aan het icoon wat erbij staat. Ook gaat de Body Shop vanaf 2023 alles volledig vegan aanbieden, dus ook hun make-up. Die merken zijn allemaal heel betaalbaar.

Een selectie uit het werk van visagist Simone Hendriksen:

Fotograaf: Ymke Myrte
Model: Fiorigia Valentina Petraschka
Make-up/haarstyling: Simone Hendriksen

Fotograaf: Melis Mekking
Model: Jella / Modellenbureau: Radical Faces
Styling: Sanne Martens / Make-up/haarstyling: Simone Hendriksen

Fotograaf: Melis Mekking
Model: Cyanne / Modellenbureau: Radical Faces
Styling: NVDK Couture / Make-up/haarstyling: Simone Hendriksen

Waarom ben jij veganist geworden?

September 2020 ben ik vegan geworden. Ik ben een hele grote dierenvriend! Vroeger als we op visite waren lag ik ook altijd bij de hond in de mand. Ik ben een tijdje vrijwilliger geweest bij de landelijke inspectiedienst Dierenbescherming, en ik heb nu een kat en 2 cavia’s uit de opvang. Het werd voor mijzelf heel hypocriet om vlees te blijven eten, terwijl ik wel zeg dat ik een dierenvriend ben. Vanwege die reden heb ik de switch gemaakt. Ik ben daarvoor 1,5 jaar vegetariër geweest. De omkeer kwam bij mij door een speech van Gary Yourofsky* over dieren. Toen had ik meteen zoiets van “Oké, dan ga ik dat ook niet meer eten”. Ik heb dat niet opgebouwd, maar ik ging meteen helemaal vegan. Het was echt een hele goede speech!
*Gary Yourofsky is een dierenrechtenactivist. Hij heeft 2.388 lezingen gegeven aan meer dan 60.000 personen op 178 scholen.

Wat vind je makkelijk aan vegan zijn?

In begin dacht ik dat het eten een struikelblok zou zijn. Voorheen aten we altijd AVG (aardappels, groente, vlees), een standaard boerenmaaltijd. Maar, toen ik de switch maakte ging echt een wereld van allerlei soorten keukens open! Nu eten we eigenlijk ook elke dag wat anders. Dus helemaal geen AVG, of aardappels, vleesvervangers, groente, maar onder andere curries en pizza. Momenteel zijn we heel erg fan van de Dr. Oetker pomodori pizza die laatst is uitgekomen. Die vinden we misschien wel iets te lekker! Ik ben heel erg fan van de Italiaanse keuken. Ik maak vaak zelf een ‘Parmezaanse kaas’ van edelgist en cashews voor over mijn eten.

Wat vind je moeilijk aan vegan zijn?

Ik vind het soms wel moeilijk hoe de rest van de wereld naar je kijkt. Het is alsof iedereen in een bubbel leeft en je leeft er zelf buiten. Nu heb ik wel het geluk dat mijn familie mij heel erg steunt. Als ik langskom halen ze vegan eten. Heel fijn! Maar er zijn ook mensen die mijn standpunten niet begrijpen. Vooral in het oosten merk ik dat veel mensen het niet snappen en in hun eigen bubbel leven. Hoe ik daar mee omga? Meestal neem ik iets lekkers te eten mee. Dan haal ik bijvoorbeeld bij de Kiosk die lekkere satébroodjes van de Vegetarische Slager. Ik probeer anderen via eten te verleiden voor het veganisme!

Wat zijn jouw vegan adviezen voor niet-vegans?

Probeer het gewoon eens uit! Bijvoorbeeld bij de AH heb je superveel alternatieven voor alles wat je kan bedenken. De vegan Heksenkaas is bijvoorbeeld heel lekker! Ook voor melk zijn superveel plantaardige opties. Dan heb je niet zo’n drastische switch. En mijn advies voor vegans: Stay vegan!