– UPDATE – 1 april, ‘kikkererwt in je bil‘!

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) kondigt de lancering aan van het Laten Leven-keurmerk. Het nieuwe keurmerk garandeert dat bij producten met dit label geen enkel dier is gebruikt. De vereniging presenteert haar nieuwe keurmerk op 5 april tijdens het Food Future Event 2018 in Den Bosch.

Het keurmerk is ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende ondernemers in de plantaardige eiwitindustrie. Doordat ze geen dieren verwerken, komen hun plantaardige producten niet in aanmerking voor het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Emile Dingemans, voorzitter van de vereniging, vindt het vreemd dat ondernemers die investeren in technologieën om dieren te ontzien géén sterren krijgen van de Dierenbescherming. “Plantaardige producten zijn het allerbeste voor het welzijn van dieren en verdienen juist de hoogste waardering.” Hij verwacht dat consumenten met het nieuwe keurmerk zich hier meer bewust van worden en vaker kiezen voor het meest diervriendelijke alternatief.

Snelle opmars van plantaardige eiwitten

De vereniging komt hiermee de wensen van een snel groeiende markt voor plantaardige eiwitten tegemoet. Marktonderzoeksbureau IRI liet eerder weten dat de consumptie van vleesopvolgers in één jaar tijd met 17 procent is gestegen en de afzet van plantaardige variaties op zuivel groeide met 6,6 procent. Terwijl vlees en zuivel kampen met een dalende supermarktverkoop. Ook het aantal veganisten neemt sterk toe. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme telde Nederland eind 2017 al 100.000 veganisten. Een ruime verdubbeling ten opzichte van 2014.

De vereniging draagt onder meer bij aan de opmars van het veganisme door eind vorig jaar in samenwerking met dierenrechtenorganisatie BiteBack posters te hangen op verschillende treinstations en billboards langs snelwegen om voorbijgangers bewust te maken van een keuze voor de diervriendelijke leefstijl. Vanaf april start de vereniging een nieuwe editie van de VeganChallenge, een campagne waarin mensen de uitdaging aangaan om 30 dagen lang veganistisch eten. De afgelopen jaren gingen 33.000 Nederlanders deze uitdaging al aan.

Aanvragen

Elke producent die geen dierlijke ingrediënten gebruikt in haar producten, geen hulpstoffen van dierlijke oorsprong én geen dierproeven uitvoert kan het Laten Leven Keurmerk aanvragen. Niet alleen voor voedingsmiddelen, maar ook voor kleding, tassen, schoenen, verzorgingsmiddelen en meer. Bedrijven die interesse hebben in het keurmerk kunnen dit aanvragen via latenleven@veganisme.org.