Twee en een half jaar nadat de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) zorgde dat vegan zuigelingenvoeding weer beschikbaar werd in Nederland, komen veel vegan ouders in de problemen met een ban op zuigelingenvoeding op basis van rijsteiwit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft retailers in Nederland namelijk aangeschreven om te stoppen met de verkoop van zuigelingenvoeding van het merk Bébé Mandorle. De NVV nam contact op met de bewuste NVWA-inspecteur. Deze geeft aan dat rijsteiwithydrolysaat binnen de Europese Unie nooit is goedgekeurd als ingrediënt voor (opvolg)zuigelingenvoeding.

De gevolgen hiervan zijn verstrekkend. Bébé Mandorle is een van de weinige zuigelingenvoedingsproducten op plantaardige basis die in Nederland verkocht worden. Hierdoor wordt het onmogelijk voor vegan ouders om dit product bij Nederlandse webwinkels in te kopen. Tevens heeft het gevolgen voor veel ander zuigelingenvoeding op plantaardige basis die rijsteiwithydrolysaat als ingrediënt hebben. Als de NVWA rechtlijnig handhaaft, zal ze ook die producten gaan weren uit de Nederlandse markt. Vegan ouders zijn dan genoodzaakt om zuigelingenvoeding van buiten Nederland in te kopen. Het is op dit moment onduidelijk of Europese voedingsautoriteiten buiten Nederland ook gaan optreden tegen de verkoop van deze producten.

NVWA wijst naar fabrikanten

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft bij de NVWA-inspecteur benadrukt dat hun besluit grote gevolgen heeft voor vegan ouders. Ook is de ingreep mogelijk niet proportioneel. Veganisme is immers een levensovertuiging en valt daarmee onder de Algemene wet gelijke behandeling. De NVWA wijst de kritiek echter van de hand. Ze wijst op de verantwoordelijkheid van fabrikanten om te zorgen dat de ingrediënten die gebruikt worden, ook toegestaan zijn. De NVWA geeft bovendien aan dat bedrijven vanaf februari 2022 een verzoek kunnen indienen bij de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid voor toelating van rijsteiwithydrolysaat binnen de Europese Unie. Hoe lang dit toelatingstraject duurt, is onbekend.

Contact met Bébé Mandorle

De NVV heeft ook contact opgenomen met Bébé Mandorle. Zij zeggen overtuigd te zijn dat het ingrediënt wél al toegestaan zou zijn binnen de Europese Unie. Wij hebben de bronnen waar Bébé Mandorle naar verwijst, gelezen en kunnen (helaas) vooralsnog niet opmaken dat rijsteiwithydrolysaat al toegestaan zou zijn. De NVV heeft Bébé Mandorle dan ook verzocht om zo snel als mogelijk het toelatingstraject te doorlopen om alle twijfel weg te nemen.

Plantaardig is nodig

Zuigelingenvoeding op plantaardige basis is voor vegan ouders een optie als borstvoeding om wat voor reden niet mogelijk is of er behoefte is aan aanvulling. Zuigelingenvoeding op basis van rijsteiwithydrolysaat is al ongeveer 20 jaar te koop op de Europese markt en wordt voornamelijk in Italië, Spanje en Frankrijk gebruikt bij koemelkallergie. In Nederland is plantaardig zuigelingenvoeding minder gangbaar, doordat kinderen met een koemelkallergie standaard speciale hypoallergeen zuigelingenvoeding op basis van koemelk krijgen voorgeschreven. Over de gezondheid van rijsteiwithydrolysaat lijkt echter weinig twijfel. De Franse Vereniging voor Kindergeneeskunde deed in 2012 en 2019 onderzoek. Ze concludeerde beide keren dat zuigelingenvoeding op basis van rijsteiwithydrolysaat beschouwd kan worden als een goed alternatief bij een koemelkallergie.1,2

Vegan ouders die zuigelingenvoeding nodig hebben, kunnen op dit moment het beste een voorraad zuigelingenvoeding inslaan of op zoek gaan naar buitenlandse inkoopadressen.

Lees meer

Bronnen

  1. Efficacy and safety of hydrolyzed rice-protein formulas for the treatment of cow’s milk protein allergy, Archive of Pediatrics. 2019 May;26(4):238-246
  2. Hydrolyzed Rice Protein-Based Formulas, a Vegetal Alternative in Cow’s Milk Allergy, Nutrients. 2020 Sep; 12(9): 2654.