Baby’s

Baby’s2019-04-09T14:18:06+00:00

Baby’s

Er is een baby op komst! Als je zwanger bent, wordt je vaak overladen met (goedbedoelde) adviezen. Maar wat zeggen experts? Lees hier hoe het zit met met voeding tijdens de zwangerschap, borstvoeding geven en (vast) voedsel voor de baby, wanneer je veganist bent.

Om iedereen gerust te stellen geven we alvast de volgende uitspraak mee van de grootste diëtistenvereniging ter wereld, de American Dietetic Association (ADA): “Een goed uitgebalanceerd veganistisch of lacto-ovo-vegetarisch voedingspatroon komt volledig tegemoet aan de voedingsbehoeften van baby’s, kinderen en opgroeiende jeugd en verzekert bovendien een normale groei”. (ADA – Position Paper on Vegetarian Diets, 2004).

Hieronder krijg je in een notendop waarop je moet letten:

Voeding moeder

Tijdens de zwangerschap is het (voor alle aanstaande moeder) nodig om vitamine D- en foliumzuur supplementen te nemen. Verder moet er bij een plantaardige voeding extra gelet worden op het nemen van voldoende eiwit, ijzer, calcium, zink, vitamine B1 en B2. Vitamine B12 moet dagelijks via verrijkte producten of een supplement genomen worden. Lees hier meer over op de pagina ‘Zwangerschap‘.

Voor een normale groei van de baby is voldoende gewichtstoename van de moeder een goede indicatie.

Borstvoeding

Borstvoeding is het enige voedsel dat je kindje tijdens de eerste vier tot zes maanden nodig heeft. Moeders kunnen hun baby de borst geven zolang dat voor hen mogelijk is. Vegetarische en veganistische moeders die borstvoeding geven wordt aangeraden hun voeding dagelijks aan te vullen met B12-verrijkte producten of B12 supplementen, extra jodium en lijnzaadolie of gemalen lijnzaad voor de omega-3-vetzuren.

Alternatieven borstvoeding

Als borstvoeding om wat voor reden niet mogelijk is of indien ze aangevuld moet worden, dan is zuigelingenmelk de enige optie. Vegan donormelk is helaas nauwelijks beschikbaar, omdat donorbanken geen vegan moedermelkbanken accepteren. Er is zuigelingenmelk verkrijgbaar en deze verzekert de normale groei en ontwikkeling van je baby. Op dit moment is in Nederland Bébé Mandorle 1 verkrijgbaar via webshop Veggiedeli. Op onze Vegan Wiki vind je meer informatie over vegan babyvoeding. Niet aangepaste soja-, koe- of andere melk wordt afgeraden voor zeer jonge kinderen.

Vast voedsel

Rond de leeftijd van zes maanden kan je jouw baby laten wennen aan vast voedsel. Ze hebben nood aan geconcentreerde energiebronnen. Vermijd waterig of vezelrijk voedsel, omdat de baby dan al vol zit voor de baby genoeg energie binnen heeft. Kies voor kleine, maar meerdere maaltijden per dag. Verstandig gebruik van vetten uit onder meer avocado’s, noot- en zaadpasta, olijf-, lijnzaad- of walnootolie zorgt voor broodnodige geconcentreerde en gezonde caloriebronnen. Gedroogde vruchten (geweekt in een beetje water en nadien gepureerd) hebben eveneens een hoge caloriewaarde – vele baby’s vinden ze bovendien lekker.

Eiwitten

Wanneer je baby acht maanden is, kan je hem of haar voor het eerst laten kennismaken met eiwitrijk voedsel. Dat kunnen zeer gaargekookte granen en bonen zijn zoals quinoa, rijst, haver, erwtjes en linzen of gepureerde tofu. Als soja-allergie in de familie voor komt is het slim om te wachten met de introductie van soja tot de leeftijd van ongeveer een jaar. Van sojamelk zijn er speciale varianten voor kinderen vanaf 1 jaar (bijvoorbeeld Alpro Junior), die geschiktere voedingswaarden voor hen hebben dan reguliere sojamelk.

Calcium

Amandel-, hazelnoot-, of sesamzaadpasta’s zijn eveneens goede eiwitbronnen en zijn bovendien rijk aan calcium en zink. Groene bladgroenten – onmisbaar wegens hun rijkdom aan mineralen – kan je geven in de vorm van geconcentreerde groentesappen (gezeefd, want een teveel aan vezels overprikkelt de jonge darmpjes), in combinatie met sinaasappelsap om een betere opname van de mineralen te verzekeren.

Goede basis

Aardappelen vormen sinds jaar en dag de basis voor groentepapjes, maar probeer ook eens wortels, rapen, zoete aardappel of pompoen. Ze bevatten meer voedingsstoffen per calorie. Je kan de groentepap verrijken door er eenvoudigweg wat lijnzaad-, hennepzaad- of walnootolie aan toe te voegen. Het voorziet je baby van essentiële omega-3-vetzuren.

Vitamime D en K

Als je kind aan weinig zonlicht wordt blootgesteld (bijvoorbeeld in de winter) of een donkere huidskleur heeft is het nodig om hem of haar extra vitamine D en K te geven. Doe dit altijd in overleg met een kinderarts of diëtist.

Wil je meer weten over voeding voor je kind, of ervaringen met andere ouders uitwisselen? Kijk dan eens rond op het forum bij ‘veganisme in de praktijk’. Wil je een gesprek met een diëtist over de voeding van jou en jouw kind? Vindt dan een diëtist in de buurt via de Diëtisten Coöperatie Nederland.