Veganism is still on the rise! Volgens onze laatste schatting én het SCP zijn er op dit moment zeker 70.000 veganisten in Nederland die de boel aan het wakker schudden zijn. En dat aantal neemt alleen maar toe. Net als het aantal vegan ondernemers, producten, berichten over veganisme in de media, evenementen en Vegan Friendly deelnemers. Ook mocht de NVV dit jaar haar 2.000e lid verwelkomen.

Nieuwe ondernemers

Er zijn weer een hoop nieuwe vegan ondernemers bijgekomen! In 2016 zijn in ieder geval: Vegan Super in Groningen, Shop Zuiver, Plantaardigheidjes, Vegan Runners, The Vegan Bakery, Oproer in Utrecht, VeganAnimal en Vegan Travel. De Vegan Award 2016 voor ‘Beste Vegan Nieuwkomer’ ging dit jaar naar restaurant Meatless District in Amsterdam. In mei mochten we in gesprek met AH over een vegan keurmerk.

Nieuwe producten

Spinazie à la crème van Iglo en Alpro, margarine van Becel, boterhamworst van De Vegetarische Slager, roomijs van Ola Swedish Glacé, burgers van Tivall en krokante kipschnitzels van Vivera: het is slechts een greep uit het aantal nieuwe plantaardige producten in 2016! Vivera wil bovendien al haar producten 100% plantaardig maken! Meer producten vind je op onze Vegan Wiki, die dit jaar flink is geüpdatet en uitgebreid.

In de media

Ook in de media kwam veganisme veelvuldig naar voren. Van krant tot radio en en televisie. Volgens het jaaroverzicht door Alynda Kok, vrijwilliger voor de VeganChallenge waar dit jaar 7.000 mensen een deelnamen (!), werd veganisme in 2016 maar liefst 224 keer belicht in de media. Meer nieuws vind je ook in het nieuwsoverzicht dat Emile Dingemans, vrijwilliger voor Vegan Wiki, maakte.

24-12-2016 – ED Helmond: Kerst zonder dierenleed
01-11-2016 – Omroep Gelderland: interview in het kader van Wereld Veganisme Dag (vanaf 18:20)
01-09-2016 – Body & Mind yogakrant: Artikel ‘Bruine boterham met kaas’ geschreven door de NVV
06-08-2016 – Trouw: ‘AH is de sojamelk niet aan te slepen
01-04-2016 – RTL8, Van Liempt Live: Televisie-optreden van Alynda Kok namens de NVV
07-03-2016 – Bedrock: ‘Waarom een vegan lifestyle niet alleen voor hippies en activisten is
05-03-2006 – NOSop3: ‘Gaat het oude vlees het nieuwe vlees verslaan?
19-02-2016 – Milieudefensie: ‘Vlees, de heilige koe in het klimaatdebat
29-02-2016 – Groen Licht: interview voor TV-item over veganisme
23-01-2016 – Volkskrant: ‘Zo is het om een maand veganistisch te eten

Evenementen

Nieuw in 2016 was het succesvolle VeggieWorld in de Jaarbeurs in Utrecht, waar de NVV met een stand en lezing aanwezig was. Ook het Gare Du Nord Festival in Rotterdam en Perron Plantaardig in Utrecht waren nieuwkomers afgelopen jaar. Verder stonden we – in chronologische volgorde – op: Dutch Raw Food Festival in Amsterdam, Viva las Vega’s Food Festival in Amsterdam, Food Festival in Delft, Puur Fair in Amsterdam, Veggie Fair in Lisserbroek en VegFestNL in Utrecht. Alle evenementen vind je hier.

Activiteiten

Als vereniging organiseerden we diverse activiteiten zoals de filmvertoning Veganism on the Rise in Utrecht, onze Algemene Ledenvergadering, de lezingen van Jake Conroy en Elliot Lyons in Utrecht, Vegan Potluck Day 2016 , een busreis met 90 mensen naar Gnadenhof Melief en de uitreiking van de Vegan Awards 2016. Ook verzorgen we weer vier uitgaves van VEGAN Magazine en introduceerden we het ‘Bedankt kaartje‘.

VeganChallenge

In 2016 hebben maar liefst 7.231 mensen meegedaan aan de VeganChallenge en daar zijn we best trots op. Dankzij de VeganChallenge kwamen er dit jaar naar schatting bijna 1.000 vegans en 2.500 flexanisten bij (mensen die bijna volledig plantaardig eten). Ook werden dit jaar twee prachtige nieuwe online brochures met recepten ontwikkeld: de Halloween brochure met recepten voor Halloweensnacks en een kerstmenu.

Vegan (Friendly) adressen

De Vegan Friendly promotie is bedoeld om aandacht te geven aan eetgelegenheden, (web)winkels en andere initiatieven met een (deels) veganistisch aanbod. Deelnemers zijn herkenbaar aan de duidelijke raamsticker op bijvoorbeeld de deur of de digitale variant hiervan op de website. Veel deelnemers bieden korting aan NVV-leden. Afgelopen jaar zijn er maar liefst 44 nieuwe adressen bij gekomen!

Eigen artikelen

Natuurlijk schreven we ook dit jaar weer zelf informatieve, handige en kritische artikelen voor onze website www.veganisme.org. Van reacties op Elle, The Green Happiness commotie en het Britse GoVouchersPro tot handige tips voor vegan ijs, drank, Pasen, buiten de deur eten en een drieluik over ‘Vegan on a budget’. Ook weet je nu waarom je als vegan heel veel water bespaart én waarom veganisme zo belangrijk is.

Quotes

Als afsluiter zeven prachtige quotes die we dit afgelopen jaar deelden!


Deel op Twitter of Facebook.


Deel op Twitter of Facebook.


Deel op Twitter of Facebook.


Deel op Twitter of Facebook.


Deel op Twitter of Facebook.


Deel op Twitter of Facebook.