Voedingsstoffen

//Voedingsstoffen
Voedingsstoffen2019-03-12T11:42:29+00:00

Voedingsstoffen

Veganisten eten plantaardig. Voor veel mensen is het van belang om te weten of ze alle voedingsstoffen binnen kunnen krijgen en hoe.

Krijgen veganisten alle voedingsstoffen binnen?

Het is goed mogelijk om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen via plantaardige voeding, aangevuld met vitamine B12. In de wintermaanden kan je dit extra aanvullen met een vitamine D-supplement. Dat geldt voor bijna alle Nederlanders. Steeds meer instanties, diëtisten en onderzoeken onderschrijven de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding, zoals de American Dietitic Association:

“Een uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen, is gezond en kan gezondheidsvoordelen opleveren in het voorkomen en behandelen van bepaalde ziektes.”

Algemene richtlijn

In theorie krijg je genoeg voedingsstoffen binnen met 2 – 4 stuks fruit, 250 – 400 gram groenten, 6 sneetjes brood, 1 portie plantaardige zuivel, 1 portie vleesvervanger + vetten in de vorm van olie/hummus/noten/pindakaas. Uiteraard met uitzondering van vitamine B12 en vitamine D, zoals staat aangegeven in bovenstaande alinea.

Verder is dit ook afhankelijk van onder andere je BMI, leeftijd, gezondheid en hoeveel je beweegt. Bovenstaande is dus een algemene richtlijn. Tip: houd eens bij wat je eet via Cronometer of in de Eetmeter om erachter te komen welke voedingsstoffen je voldoende binnen krijgt.

Hoe krijg je specifieke voedingsstoffen binnen?

Bekijk de onderliggende pagina’s voor meer informatie over specifieke voedingsstoffen: